Als je gaat scheiden en je hebt samen kinderen onder de 18 jaar, dan ben je als ouders wettelijk verplicht een ouderschapsplan op te stellen. In het ouderschapsplan verklaar je als ouders dat je na de scheiding gezamenlijk het ouderlijk gezag blijft uitoefenen. Wat moet hier precies in staan en hoe weet je dat je alles erin verwerkt? De Scheidingsprofs hebben er een handig document voor. Samen met je partner kan je dit samen invullen en alles vastleggen voor de kinderen.
Noodzakelijk bij de scheiding
Een ouderschapsplan is noodzakelijk bij een echtscheiding zodat er later geen misverstanden kunnen ontstaan over de kinderen. In het ouderschapsplan leg je alle afspraken vast over de opvoeding en verzorging van jullie kinderen.
Onderdelen ouderschapsplan
Er zijn een aantal verplichte onderdelen die vastgelegd moeten. Daarnaast mag je allerlei andere afspraken vastleggen die voor jullie gezin van belang zijn. In het document dat je van de Scheidingsprofs krijgt, staan alle verplichte onderdelen vermeld. De overige zaken ben je vrij in eraan toe te voegen.
Het ouderlijk gezag
Ouders zijn de wettelijke vertegenwoordigers van minderjarige kinderen. Je hebt het gezag over het vermogen van het kind, je hebt bepaalde rechten en plichten omtrent de verzorging en opvoeding en je bent verplicht de (emotionele) band van het kind en de andere ouder te bevorderen en (blijven) stimuleren.
Woon- en verblijfplaats
Bij wie gaan de kinderen wonen na de scheiding? Afhankelijk hiervan kan je samen verder bepalen wat voor omgangsregeling jullie afspreken. Is dit een bezoekregeling van om het weekend bij vader of gaan jullie een co-ouderschap aan en verdelen de zorg en opvoeding letterlijk door twee? Dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld een week bij mama en daarna een week bij papa. Er zijn vele mogelijkheden en jullie moeten uitzoeken welk het beste is voor de kinderen. Maar ook welke praktisch het beste uitvoerbaar is. De omgangsregeling leg je vast in een weekschema in het ouderschapsplan. Zo kan je nooit misverstanden krijgen. Ook kan je aangeven hoe en waar de kinderen worden afgezet bij de andere ouder.
Contact ouder en kind
Hoe vindt het contact plaats na de scheiding plaats tussen het kind en beide ouders? Als het kind bij de ene ouder is, moet het altijd contact kunnen hebben met de andere ouder, via de telefoon, sms of e-mail.
Communicatie tussen de ouders
Jullie als ouders hebben een informatie- en communicatieplicht over alles wat met de kinderen te maken. Het gaat om bijvoorbeeld dingen als school, maar ook medische aangelegenheden. Hoe nemen jullie dan beslissingen? In sommige gevallen kan je beter even afspreken dan iets door de telefoon te bespreken. Simpele zaken kunnen vaak wel telefonisch of via e-mail.
Financiën
In ieder geval tot hun 21e moet er kinderalimentatie betaald worden voor de kinderen. Als ouders ben je verplicht te voorzien in de kosten van levensonderhoud en opvoeding van de kinderen. Let op, daar vallen zaken als kosten voor een schoolkamp of een cadeautje voor een verjaardag van een vriendje of vriendinnetje niet onder. Maak hier ook goede afspraken over hoe jullie hiermee omgaan.
Overige zaken
Denk ook eens goed na hoe jullie met vakanties en verjaardagen omgaan. En of jullie beiden eventueel bereid zijn af te wijken van de omgangsregeling omdat het misschien niet ‘jouw’ dag of week is. Als een van beiden hier niet van wil afwijken, moet er een andere oplossing worden bedacht. Bedenk ook hoe je samen wilt omgaan met de introductie van een eventuele nieuwe partner of verhuizing van een van jullie beiden.
Opstellen ouderschapsplan
Er moeten dus heel veel zaken worden vastgelegd in het ouderschapsplan. Het invuldocument van de Scheidingsprofs is hiervoor dus het perfecte document.
Als het ouderschapsplan ontbreekt bij het echtscheidingsverzoek, zal de rechter de scheiding niet eens bekrachtigen. Je komt samen het snelst tot een goed ouderschapsplan als jullie samen om de tafel gaan en alle onderdelen stap voor stap doorlopen.