Dat een scheiding effect heeft op je kind, dat weet je als ouder. Maar scheiden doe je niet voor niets. Meestal weegt zelfs het welzijn van je kind hierin het zwaarst als je deze beslissing neemt. Een scheiding die op goede voet verloopt, hoeft ook niet per se schadelijk te zijn voor een kind. Als je als ouders respectvol met elkaar omgaat en het kind bij beiden een veilige, vertrouwde leefomgeving biedt, zal de schade beperkt zijn.
Vechtscheiding is oorlog
Maar wat nou als je niet goed uit elkaar gaat en er alleen maar sprake is van ruzie en gedoe met alles rondom de scheiding? Dan is er sprake van een vechtscheiding. Dit betekent dus een oorlogsgebied waar het kind zich in bevindt. En wat betekent dat voor later? Een kind dat opgroeit met een vechtscheiding? Hoe ontwikkelt zich dat later? Wat voor trauma krijgt het kind hiervan?
Veranderingen in het stress-systeem
Deskundigen stellen dat opgroeien in een vechtscheiding een vorm van kindermishandeling is dat direct leidt tot veranderingen in het stress-systeem van het kind. Dit kan leiden tot allerlei problemen in de hersenen van het kind op sociaal, emotioneel en psychisch vlak.
Hierbij moet je denken aan bijvoorbeeld:
- Concentratieproblemen
- Weinig zelfvertrouwen
- Laag zelfbeeld
- Problemen op school (niet alleen qua cijfers maar ook qua contact met leerlingen en leerkrachten)
- Een slechtere band met een of beide ouders
- Last van depressies en angst
- Moeite met vriendschappen behouden
- Gedragsproblemen (bijvoorbeeld agressief of crimineel gedrag)
De gevolgen kunnen dus heel groot zijn als de problemen niet erkent of herkend worden door de ouders die met de vechtscheiding bezig zijn. Aandacht voor het kind tijdens de scheiding is dus essentieel om latere problemen als het volwassen is, te voorkomen.
Help je kind
Dat zijn dus niet de minste problemen waar je kind mee te maken kan krijgen. Hoe kan je je kind nu het beste helpen als je nu eenmaal met een vechtscheiding moet dealen?
Het belangrijkste advies: laat je kind loyaal zijn aan jullie beiden. Als ze het gevoel krijgen dat ze moeten kiezen tussen papa of mama, is dat wel het ergste wat ze moeten doen. Als het kind loyaal kan blijven aan jullie beiden, krijgt het niet het gevoel dat het een van jullie moet afwijzen. Zo voorkom je dus ook dat een kind zich niet veilig voelt.
Behaaglijkheid en geen angst hebben, is het allerbelangrijkste voor een kind dat in een (vecht)scheiding zit. Het kind moet het gevoel hebben dat het altijd terecht kan bij beide ouders, ondanks de oorlog die ze met elkaar voelen.
Als je eenmaal in een vechtscheiding zit, is het grootste kwaad al geschied. Er opeens als vrienden met elkaar omgaan, dat lukt niet. Maar probeer weer omwille van het kind de scheiding zo snel mogelijk af te ronden met een zo goed mogelijk ouderschapsplan voor je kind. Zodra de scheiding erdoor is, kunnen jullie beginnen aan het nieuwe leven als gescheiden ouders en kan je ervoor zorgen dat je kind zich zo snel mogelijk thuis voelt in de nieuwe situatie. Belangrijk is dat je partner dat ook doet.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!
Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.