Bij een echtscheiding verdeel je de inboedel, financiën en zelfs je kinderen worden op papier verdeeld. Iedereen kent het nummer “cd van jou-cd van mij” wel. Helaas is niet alles te verdelen bij een echtscheiding en is het goed mogelijk dat scheidende partners tegen een aantal praktische zaken oplopen. Een van deze zaken heeft betrekking op de sociale contacten. De gezamenlijke vrienden delen na een echtscheiding, hoe ga je daar bijvoorbeeld mee om? Dit punt roept vaak veel vragen op. In dit blog gaan we op zoek naar de antwoorden.

 

Je ontdekt vaak na je scheiding wie je echte vrienden zijn

De omgang met gezamenlijke vrienden na een scheiding kan lastig zijn. In de praktijk leer je pas na een scheiding wie je echte vrienden zijn en wie niet en kun je hierbij voor (on)aangename verrassingen komen te staan. De genoemde periode “na een scheiding” moet je vooral erg ruim nemen en dan in de letterlijke zin van het woord. In het begin nemen veel gezamenlijke vrienden zich voor om een goed contact met beide partners te houden. Uit de praktijk blijkt echter dat als je gaat scheiden, je niet alleen weggaat bij je lief. Vlak na een scheiding doet iedereen zijn of haar best om het contact te onderhouden. Achteraf realiseer je misschien dat dit ook deels uit nieuwsgierigheid is. Na een verloop van tijd wordt het letterlijk wat stiller aan de overkant… Je ontdekt vaak na je scheiding wie je echte vrienden zijn, deze mensen blijven je steunen en contact met je onderhouden.

 

Hoe het delen van gezamenlijke vrienden na een echtscheiding een natuurlijk proces wordt

Je kunt dus gerust stellen dat het delen van gezamenlijke vrienden na een echtscheiding een natuurlijk proces is. Uiteraard is dit proces deels afhankelijk van de manier hoe het ex-stel zelf met de scheiding omgaat. Als de scheiding in goed overleg is gegaan, zal het delen van gezamenlijke vrienden in de praktijk niet zo snel een probleem vormen. Bij een vechtscheiding ontstaat er vaak een andere situatie. In dat geval kiezen vrienden zelf hun kant waarbij er vaak een oordeel wordt gevormd over wie waar aan schuldig is. Op basis van dit “vonnis” en de afweging waarbij gezamenlijke vrienden zich het beste bij voelen, wordt een keuze gemaakt. In de praktijk wordt dus de kant van het slachtoffer gekozen maar dit kan ten koste gaan van een vriendschap met de andere ex-partner. Hoewel vrienden geen partij hoeven te kiezen, gebeurt dit in de praktijk wel. Een goede communicatie tussen beide partijen is de eenvoudige oplossing voor dit dilemma. Helaas schort het hier juist vaak in de praktijk aan. In veel gevallen denkt men snel voor de ander wat in dit geval juist niet bevorderlijk is voor de situatie.

 

Omgang met gezamenlijke vrienden na een scheiding, onze praktische tips

Omgang met gezamenlijke vrienden na een scheiding kan een lastig punt zijn. Daarom delen we hieronder een aantal praktische tips om deze lastige omgang een stuk eenvoudiger te maken:

  • Gun de ander de omgang met jullie gezamenlijke vrienden. Denk hierbij onder andere aan het bezoeken van verjaardagen.
  • Maak tijdens je scheiding afspraken over hoe jullie omgaan met gezamenlijke vrienden. Een Scheidingsprof kan jullie hier, ook in een online proces, mee helpen.
  • Spreek naar jullie gezamenlijke vrienden uit wat jullie van hen verwachten. Het is zeer begrijpelijk dat jullie niet over je ex-partner of over de scheiding algemeen willen praten. Als je dit aangeeft, kun je ongemakkelijke situaties eenvoudig vermijden.
  • Vraag de gezamenlijke vrienden niet om te oordelen of een partij te kiezen. Dit maakt de situatie alleen maar lastiger en dat moet je nu juist net zien te voorkomen!

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.