Tijdens de eerste vrijblijvende adviesgesprekken die ik als ScheidingsProfs voer kom altijd het onderwerp kinderen naar boven. Partijen zijn er duidelijk over dat de kinderen op de 1ste plaats staan. Op het moment dat ik meld dat er een ouderschapsplan nodig is, en dat het pas sinds 2009 zo is, melden vrijwel alle stellen dat het toch logisch is.
Als het zo logisch is waarom is het dat expliciet verplicht gesteld? Omdat voor die tijd veel stellen de scheiding in materiële zin al geregeld hadden en niet verder over de kinderen hadden nagedacht. Niet dat ze de kinderen niet belangrijk vonden maar de meeste afspraken omtrent kinderen is toch logisch? De vraag is of jullie beiden dezelfde dingen logisch vinden.
Doel van ouderschapsplan is om duidelijk te krijgen hoe de ouders afzonderlijk van elkaar over zaken omtrent de kinderen denken. Na de scheiding is er namelijk geen direct overleg mogelijk, omdat u beiden apart woont.
Waarom een ouderschapsplan?
Een ouderschapsplan kan veel narigheid en misverstanden voorkomen. De wijze waarop het ouderschap na de scheiding vorm wordt gegeven moet door ouders die gaan scheiden worden besproken en vastgelegd in een overeenkomst: het ouderschapsplan. De Tweede Kamer heeft daartoe onlangs besloten.
Waaruit bestaat een ouderschapsplan precies?
Een ouderschapsplan beschrijft de manier waarop ouders hun kind opvoeden na de scheiding, hoe de contacten tussen beide ouders en kind gaan plaatsvinden, bij wie de ‘gewone verblijfplaats’ van het kind zal zijn, de wijze waarop ouders beslissingen over hem/haar nemen etc. Daarnaast wordt aandacht besteed aan de vraag hoe ouders met elkaar communiceren en omgaan met conflicten, alsmede de financiële regelingen.
Wij zijn niet gehuwd en we gaan scheiden, hoe zit dat?
Ook niet gehuwde (samenwonende) ouders zullen bij scheiding verplicht worden om een ouderschapsplan op te stellen. Juist voor hen is het verstandig om samen een overeenkomst te tekenen met het oog op de kinderen.
Hoeveel gesprekken zijn er nodig bij een ouderschapsplan?
Sommige ouders hebben voldoende aan 1 gesprek van een uur met een bemiddelaar. Andere ouders hebben wat meer tijd nodig om tot afronding te komen.
Worden kinderen betrokken bij het tot stand komen van het ouderschapsplan?
Het is goed om kinderen uitleg te geven over de scheiding. Als ouders dat moeilijk vinden of daar onzeker over zijn kunnen wij daarin ondersteuning bieden. Het is belangrijk om kinderen op de juiste manier te betrekken bij het scheidingsproces. Met de bemiddelaar kunt u dat bespreken.
Kortom: Zorg ervoor dat wanneer je een ouderschapsplan opstelt jullie ten allen tijde kijken naar het belang van jullie kinderen. Kinderen staan namelijk ALTIJD voorop.