Als je gaat scheiden en je wilt er op een goede manier uit komen met elkaar, kan mediation een ideale manier van scheiden zijn. Zeker als er jonge kinderen bij betrokken zijn, wil je op de best mogelijke manier uit elkaar. Na de scheiding zal je immers nog met elkaar overweg moeten kunnen, vanwege de kinderen. Scheiden met behulp van een mediator kan daarom uitkomst bieden. We leggen je graag uit wat een mediator doet en wat de voordelen en nadelen zijn van scheiden met een mediator.
Wat doet een mediator
Bij mediation worden alle afspraken die met de scheiding te maken hebben, gemaakt onder begeleiding van de mediator. Hij of zij faciliteert en begeleidt het gehele proces. Jullie gaan samen naar de gesprekken bij de mediator toe. Een mediator zal zich nooit met de inhoud bemoeien. Jullie gaan over de inhoud. Een mediator beschikt over veel juridische kennis en communicatieve vaardigheden en kan bijsturen als dat nodig is. Over veel zaken ben je het misschien meteen eens met elkaar. Maar er kunnen ook onderwerpen zijn waar jullie wat discussie of onenigheid over hebben. Een mediator kan ook helpen zaken vanuit een ander perspectief te bekijken, om tot een oplossing en afspraak te komen over een bepaald struikelblok. Jullie bepalen vervolgens zelf wat jullie afspreken en vastleggen.
Belangrijkste voorwaarden mediation
De belangrijkste voorwaarden als je gaat scheiden met een mediator is dat je beiden bereid bent mee te werken én dat je open staat voor de wensen en behoeften van de ander. Tijdens de gezamenlijke sessies bij de mediator moet je altijd open en eerlijk zijn. Hebben jullie minderjarige kinderen? De mediator zal erop toezien dat zij centraal staan.
Voordelen scheiden met mediation
Een groot aantal voordelen van scheiden met een mediator zijn de volgende:
- Een mediator is altijd neutraal en onpartijdig.
- Er is altijd sprake van maatwerk. Jullie spreken samen af hoe en wat er wordt vastgelegd wordt. De afspraken zijn gericht op jullie persoonlijke situatie. De mediator begeleidt en geeft sturing.
- Focus op proces en niet de inhoud. Een mediator zal zich nooit met de inhoud bemoeien, alleen het proces. Zijn of haar persoonlijke mening zal je nooit horen en hij of zij zal nooit invloed proberen uit te oefenen.
- De gespreken met de mediator zijn altijd samen. Jullie voeren de gesprekken met elkaar onder begeleiding van de mediator, nooit afzonderlijk van elkaar met de mediator.
- Probleemoplossend: bij mediation wordt altijd uitgegaan van de kracht van het zelf oplossend vermogen, zoals dat heet. Bij conflicten of problemen helpt de mediator hoe je samen oplossingen kunt vinden.
- De relatie met elkaar staat centraal, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Dan is het wel zo prettig als jullie na de scheiding nog (enigszins) goed met elkaar overweg kunnen.
- Je deelt samen in de kosten. Vaak kan je kiezen uit hele handige pakketten. Je kiest er eentje die bij jouw situatie past. Het handige aan zo’n pakket is, dat je vooraf weet wat je betaalt, zonder bijkomende kosten achteraf.
Nadelen van scheiden met een mediator
Er zijn ook nadelen te benoemen als het gaat om scheiden met een mediator. Je gaat samen naar de afspraken van de mediator en dat je altijd open en eerlijk moet zijn. Je moet rekening houden met de wensen en behoefte Daarnaast is het wel handig als je je emoties enigszins erbuiten kunt laten. Want dat beïnvloedt de gesprekken alleen maar. Ook moet je niet vergeten dat een mediator niet met een oplossing komt, als jullie er samen niet uit komen. Je krijgt wel tips of adviezen, maar jullie kiezen de beste oplossing. Want als je er niet samen uitkomt, zal je alsnog naar de rechtbank moeten met je eigen advocaat. Het traject zal dan nog langer duren en nog meer geld gaan kosten. En daar zal geen van jullie beiden op zitten te wachten.
Op zoek naar een mediator die bij jullie situatie past? Onze Scheidingsprofs staan voor jullie klaar!