Als je verliefd bent is alles leuk. Van de neurotische trekjes van je kersverse lief tot je schoonmoeder en de kinderen die je nieuwe liefde meebrengt. Deze kinderen krijg je er zomaar even bij. Vaak pakt dit leuk en goed uit maar er zijn ook gevallen waarbij het een flinke uitdaging kan zijn. Wat is dan je rol als stiefouder? Wij vertellen er in deze blog meer over.

Niet de makkelijkste rol die je ooit gehad hebt

Stiefmoeders, bonusvaders, cadeaumoeders, plusvaders… Hoe ze ook genoemd worden, ze komen in allerlei vormen en maten voor. Er zijn fulltime, parttime en weekend-stiefmoeders en -vaders. Stiefouder worden of zijn kan best ingewikkeld voelen want wat wordt er nu precies van je verwacht, waar mag je je mee bemoeien en waar moet je je absoluut verre van houden. Het is zeker niet de makkelijkste rol die je ooit gehad hebt en in veel gevallen komt er meer bij kijken dan je in eerste instantie misschien wel denkt. Je nieuwe partner kan je dan wel superleuk vinden en stapelverliefd op je zijn, het is niet vanzelfsprekend dat dat bij zijn of haar kind(eren) ook het geval is.

Zaken waar je tegenaan kunt lopen als stiefouder

Zeker als de kinderen al iets groter zijn, kan het vormen van een stiefgezin best een uitdaging zijn en tijd nodig hebben om een draai met elkaar te vinden. Er zijn namelijk tal van zaken waar je tegenaan kunt lopen en de omstandigheden zijn nu eenmaal wat ingewikkelder dat bij een kerngezin. In veel gevallen is er namelijk ook nog eens een ex partner waar je mee te maken krijgt. Ook die krijg je er gratis en voor niets bij. Is de echtscheiding (relatief) goed verlopen en is de verhouding tussen jouw nieuwe partner en de ex nog oké? Dan is het vaak een stuk gemakkelijker om de rol van stiefouder op te pakken dan wanneer dit niet het geval is. Oud zeer van de echtscheiding en/of afspraken die niet nagekomen worden, kunnen een zware stempel op de nieuwe relatie en rol als stiefouder drukken. Zeker als je zelf (nog) geen kinderen hebt kan het zijn dat je je voor je gevoel op volledig onbekend terrein begeeft. Dit kan ervoor zorgen dat je je soms wat overweldigd kunt voelen. Daar komt bij dat je ook nog eens te maken krijgt met verwachtingen. Niet alleen je eigen verwachtingen, maar ook die van je nieuwe lief, de stiefkinderen, de ex, je nieuwe schoonfamilie en je omgeving. Daarbij is het ook nog maar de vraag of deze realistisch en haalbaar zijn. Natuurlijk ben je geen heks of boeman, maar wat dan wel? Hun tweede moeder of vader, zoals de Dikke van Dale zo bondig omschrijft of maakt die vergelijking het alleen nog maar ingewikkelder? Zoals gezegd, de rol van stiefouder is vaak niet de gemakkelijkste.

Rechten en plichten als stiefouder

Het is heerlijk om verliefd te zijn, maar de verantwoordelijkheid die deze verliefdheid met zich meebrengt is groot en omspant zoals aangegeven meer dan twee personen. Naast de bovenstaande “obstakels” krijg je ook nog eens te maken met rechten en plichten als stiefouder. Voor de wet ben je pas een stiefouder als je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat met de ouder van je stiefkind. Dat betekent dat je vanaf dat moment een onderhoudsplicht en opvoedplicht hebt. Tot de kinderen 18 zijn betaal je naar draagkracht bij aan de opvoeding en verzorging en tot ze 21 zijn draag je bij aan de kosten voor studie en levensonderhoud. Het opvoeden doe je samen met je partner. Je hebt als stiefouder echter niet het ouderlijke gezag, dat ligt bij de biologische ouders. Besluiten jij en de ouder van je stiefkind(eren) uiteindelijk toch om uit elkaar te gaan vervallen weliswaar de onderhouds,-en opvoedplicht maar je krijgt er niet automatisch een recht op omgang voor terug. Wil je graag contact houden met je stiefkind, dan moet je een verzoek indienen bij de rechter. Kortom je hebt als stiefouder wel plichten maar niet veel rechten.

Je dagelijkse / wekelijkse rol als stiefouder

Gelukkig hoef je het niet alleen te doen, je bent samen met je partner aan dit avontuur begonnen en hij of zij heeft (als het goed is) een handleiding van de kinderen of iets wat er op lijkt… Het hoeft ook niet allemaal perfect te zijn. Neem je verantwoordelijkheid, wees volwassen en houd rekening met wat wel en niet goed is voor je stiefkind(eren). Het belang van het kind komt nu eenmaal op de eerste plaats. Leg daarom de lat niet te hoog, bemoei je niet met de relatie van je partner met zijn ex en hou in het begin wat afstand. Stel je niet meteen op als mede-opvoeder maar neem de tijd om vertrouwen tussen jou en de kinderen te laten ontstaan. Je zult zien dat je daar een heel eind mee zult komen.

Wil je meer weten over de rol als stiefouder of heb je interesse in persoonlijk advies hierover? Neem dan contact op met onze Scheidingsprofs. Zij kunnen je hierover adviseren.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.