Op de tweede vrijdag van september is het de ‘Dag van de Scheiding’. In 1796 vond namelijk op deze dag de eerste echte officiële scheiding in Nederland plaats. Inmiddels zijn we meer dan 200 jaar verder en zien we allerlei ontwikkelingen en trends op scheidingsgebied. Maar hoe zit het met deze ontwikkelingen vandaag de dag?
Wordt er eigenlijk nog wel net zo veel getrouwd als een aantal jaar geleden? En welke invloed heeft de inflatie op ons als het gaat om het voltrekken van huwelijken? Of juist op het afhandelen van een echtscheiding? Ieder jaar vind je in de Nationale Echtscheidingsmonitor de belangrijkste data op het gebied van echtscheidingen, verzameld door Judex en het Centraal Bureau voor de Statistiek. Ben jij geïnteresseerd in deze ontwikkelingen en wil je graag weten wat de cijfers zeggen en waar we vandaag de dag in Nederland staan als het gaat om trouwen, een geregistreerd partnerschap of scheiden? Lees in dit artikel alles over deze onderwerpen in 2023!
Is informeel samenzijn het nieuwe trouwen?
In de Nationale Echtscheidingsmonitor 2023 zien we een opvallende trend terugkomen als het gaat om partnerschap. Steeds vaker kiezen stellen er namelijk voor om ‘informeel’ samen te zijn. Dat betekent dat ze bijvoorbeeld wel samen een huis, een auto, een bankrekening of zelfs kinderen hebben, maar niet officieel getrouwd zijn. Op 1 januari 2023 waren er maar liefst 1,11 miljoen stellen die op deze manier samenleefden. Is dit dan het nieuwe ‘trouwen’?
Nou, dat is niet helemaal zo. Er zit namelijk een kanttekening aan deze manier van partnerschap. Zolang je beiden gelukkig bent in de relatie, gaat deze samenlevingsvorm vaak goed. Maar als er problemen ontstaan die niet kunnen worden opgelost, dan kunnen er moeilijkheden optreden. Vooral vrouwen belanden namelijk na een break-up vaak in armoede. We zien dan ook dat kersverse ouders er toch voor kiezen om alsnog te trouwen, omdat dit het beste is voor de kinderen. In de Nationale Echtscheidingsmonitor van 2022 zagen we ook al dat de hoogste pieken, als het gaat om voltrokken huwelijken, al even achter ons liggen.
Stijgende prijzen, levensonderhoud en de druk op gezinnen
In 2023 hebben inflatie en financiële druk een aanzienlijke impact op Nederlanders en dat zien we ook terug als het gaat om huwelijksontbindingen. Opvallend is dat in de eerste maanden van 2023 vooral mannen een scheiding overwogen. Stijgende kosten om in het levensonderhoud van gezinnen te kunnen blijven voorzien is daarvan de hoofdreden geweest. De groeiende financiële druk kan conflicten in relaties namelijk aanzienlijk vergroten, en het verminderde budget voor quality time, zoals uitjes en etentjes, draagt hieraan bij. Consumentengoederen en diensten zijn dit jaar 5,7% duurder dan in 2022.
Veranderingen in de regelgeving hebben ook invloed op het inkomen en de maandelijkse lasten. Sinds 2020 is het bedrag aan partneralimentatie dat fiscaal aftrekbaar is, steeds lager geworden. Het afgelopen jaar daalde dit percentage naar 37,05%, wat bijna 10 procent lager is dan voorheen. Dit heeft een grote impact op de belastingteruggave. Stellen die vóór 2023 getrouwd zijn, kunnen een verzoek indienen om de alimentatie te herzien. Experts verwachten dat het aantal aanvragen voor herzieningen in 2023 door de inflatie dan ook zal toenemen.
Alles weten over scheidingen in 2023?
Wil je graag meer weten over bijvoorbeeld de huidige status van geregistreerde partnerschappen, het huwelijk en trends die te zien zijn onder verschillende doelgroepen, of ben je op zoek naar meer informatie over waar de kansen en uitdagingen liggen als woningzoekende na een scheiding? Dan nodigen we je uit om de volledige Nationale Echtscheidingsmonitor 2023 te lezen. Ga je zelf scheiden? En wil je dit op een toegankelijke en constructieve manier aanpakken? Aarzel dan niet om contact op te nemen met Scheidingsprofs. Wij bieden een online scheidingsaanpak aan die voor iedereen geschikt is en vertellen heel graag meer over de mogelijkheden.