Een scheidingstraject kan een uitdagende levensfase zijn, maar het biedt ook kansen voor een frisse start en financiële onafhankelijkheid. Een van de stappen die je kunt nemen om je financiële toekomst vorm te geven, is het openen en beheren van een persoonlijke bankrekening. Wellicht zonder medeweten van je (ex)echtgenoot. Maar mag dat eigenlijk wel? Wat zijn de regels en hoe kan je dit op een goede manier aanpakken? In dit blogbericht zullen we je begeleiden door de regels en overwegingen bij het openen van je eigen rekening na de scheiding, evenals het opheffen van een gezamenlijke rekening.
Het openen van je persoonlijke rekening, voor of na je scheiding?
Het openen van je eigen bankrekening na of tijdens een scheiding is een eerste stap in de richting van financiële vrijheid. Het goede nieuws is dat je het recht hebt om dit te doen zonder de toestemming van je (ex)echtgenoot als de scheiding is afgerond. Maar hoe zit het als de scheiding nog niet helemaal is afgerond? Ook dan kan je in de meeste gevallen een persoonlijke bankrekening openen. Het is belangrijk om te begrijpen dat het openen van een individuele bankrekening meestal niet afhankelijk is van je burgerlijke staat. Zolang je voldoet aan de vereisten van de bank en de geldende wetten en regels volgt, kan je een persoonlijke rekening openen, zelfs als je nog getrouwd bent. We willen wel graag enkele belangrijke zaken benoemen om te overwegen bij het openen van een bankrekening voordat je officieel gescheiden bent:
-
Bankvereisten: Verschillende banken hanteren verschillende vereisten voor het openen van een rekening. Typische documenten die ze kunnen vragen, zijn onder andere een geldig identiteitsbewijs, bewijs van adres en soms financiële gegevens.
-
Toestemming van je partner: Hoewel je in de meeste gevallen geen toestemming van je partner nodig hebt om een persoonlijke rekening te openen, is het altijd een goed idee om open en eerlijk te communiceren over financiële zaken, vooral als je nog in een huwelijkssituatie bent.
-
Gemeenschappelijke financiën: Als je financiële zaken deelt met je partner, is het belangrijk om te begrijpen dat het openen van een persoonlijke rekening niet automatisch betekent dat je volledig financieel onafhankelijk bent. Gemeenschappelijke verantwoordelijkheden en verplichtingen zijn nog steeds geldig, ongeacht of je een eigen rekening hebt geopend.
-
Juridische aspecten: Houd er rekening mee dat, zelfs als je een persoonlijke rekening opent voordat je officieel gescheiden bent, de financiële zaken in een latere echtscheidingsprocedure kunnen worden meegenomen.
Een gezamenlijke rekening opheffen?
Als je een gezamenlijke rekening hebt met je (ex)echtgenoot en overweegt deze te sluiten na of tijdens de scheiding, zijn er enkele belangrijke stappen die genomen moeten worden. Aan te raden is om een openhartig gesprek met je (ex)echtgenoot te voeren om ervoor te zorgen dat jullie beiden akkoord gaan met de sluiting van de rekening. Een gezamenlijke rekening kan alleen samen worden opgeheven, aangezien jullie beide bevoegd zijn. Maak vervolgens een gedetailleerde lijst van gezamenlijke activa en schulden, inclusief openstaande rekeningen, om ervoor te zorgen dat alles correct wordt afgehandeld.
Ga daarna samen met je (ex)echtgenoot naar de bank en sluit de rekening volgens de procedures van de bank. Verzeker je ervan dat er geen resterend saldo is of dat er geen automatische betalingen meer actief zijn op de rekening. Het is ook verstandig om alle documentatie met betrekking tot de sluiting van de gezamenlijke rekening te bewaren, inclusief ontvangstbewijzen en correspondentie met de bank.
De hulp van Scheidingsprofs inschakelen?
Het beheren van gezamenlijke financiën kan een belangrijke stap zijn op weg naar een nieuw hoofdstuk van financiële onafhankelijkheid. Het is een proces dat zorgvuldige planning, open communicatie en juridisch advies kan vereisen. Onthoud dat jouw financiële welzijn essentieel is voor je toekomst, en dat met de juiste stappen en ondersteuning, je kunt werken aan het creëren van een goede financiële basis voor jezelf na de scheiding. Wil jij graag hulp tijdens jullie scheidingstraject of heb je een vraag? Scheidingsprofs staat heel graag voor je klaar. Met specialisaties in online scheiden, bemiddeling en ook het beëindigen van een geregistreerd partnerschap, kunnen we je adviseren en bijstaan gedurende de scheidingsprocedure. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.