De manier waarop we in Nederland relaties aangaan en beëindigen, is de afgelopen jaren behoorlijk veranderd. Misschien heb je het zelf wel gemerkt in je eigen omgeving: steeds meer stellen kiezen voor een samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap in plaats van een traditioneel huwelijk. En ook als het gaat om scheidingen, zien we opvallende trends en ontwikkelingen. De Nationale Echtscheidingsmonitor 2024 geeft ons een helder overzicht van deze veranderingen. In dit blogbericht bespreken we de belangrijkste trends en wat deze voor jou kunnen betekenen, zodat je beter voorbereid bent op de keuzes die je zelf maakt in je relatie.

Verschillende manieren van samenleven

Steeds meer stellen kiezen ervoor om hun relatie op een andere manier vast te leggen dan met een huwelijk. Denk bijvoorbeeld aan een geregistreerd partnerschap of een samenlevingscontract. Hoewel het huwelijk nog steeds heel populair is, kiezen veel stellen tegenwoordig juist voor een samenlevingscontract, vooral als ze nog geen kinderen hebben of samen een huis willen kopen. In het eerste kwartaal van 2024 werden er bijvoorbeeld 10.294 samenlevingscontracten afgesloten, tegenover 9.235 huwelijken. 

Minder echtscheidingen, meer regionale verschillen 

Er is de afgelopen jaren een daling te zien in het aantal echtscheidingen. In 2000 waren er bijvoorbeeld nog 34.650 echtscheidingen, terwijl dit aantal in 2023 is gedaald naar 24.310. Dit komt deels doordat minder mensen trouwen en vaker kiezen voor andere vormen van samenleven. Toch zijn er ook regionale verschillen te zien. In Zuid-Limburg bijvoorbeeld blijft het aantal scheidingen hoog, terwijl dit in andere delen van Nederland lager ligt.

Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met het feit dat, afhankelijk van waar je woont, meer of minder mensen in je omgeving hetzelfde meemaken. En dat heeft invloed op de manier van reageren als je besluit om te gaan scheiden. De meeste huwelijken en de minste scheidingen vinden bijvoorbeeld plaats in christelijke gemeenten zoals Urk en Staphorst. Hierbij speelt het geloof een belangrijke rol. 

De woningmarkt geeft de nodige uitdagingen

Een belangrijke factor bij scheidingen is de woningmarkt. Ondanks dat er weinig woningen beschikbaar zijn, blijft het aantal echtscheidingen in 2024 stijgen. Vooral in grote steden zoals Amsterdam is het moeilijk om na een scheiding een betaalbare woning te vinden. Sommige mensen moeten daarom tijdelijk op een vakantiepark verblijven of bij vrienden en familie intrekken.

Toch laten de cijfers zien dat de woningcrisis mensen er niet van weerhoudt om te scheiden. Dit benadrukt hoe belangrijk het is om goed advies in te winnen als je overweegt uit elkaar te gaan, zodat je weet wat je te wachten staat.

Toekomstige veranderingen: sneller en makkelijker scheiden?

In de Nationale Echtscheidingsmonitor is ook te lezen dat er plannen zijn om scheiden in de toekomst sneller en makkelijker te maken, vooral voor stellen zonder kinderen. Op dit moment moet je nog via een advocaat en de rechter scheiden, maar er wordt voorgesteld om dit via de gemeente te regelen. Dit zou het proces eenvoudiger en minder duur maken. Daarnaast kiezen steeds meer mensen ervoor om hun scheiding online te regelen, wat sneller en goedkoper is.

Willen jullie gaan scheiden? 

De Nationale Echtscheidingsmonitor 2024 laat zien dat scheidingen en relatiebreuken steeds normaler worden. Of je nu kiest voor een huwelijk, een geregistreerd partnerschap, of een samenlevingscontract, het is belangrijk om goed te weten wat je opties zijn als je uit elkaar gaat. 

Heb je vragen over jouw situatie of wil je meer weten over je mogelijkheden bij een scheiding? Bij Scheidingsprofs staan we klaar om je te helpen met deskundig advies en begeleiding. Zo zijn we bijvoorbeeld gespecialiseerd in online scheiden, scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.