Afgelopen juni hebben er grote veranderingen plaats gevonden in het wetsvoorstel van partneralimentatie. Zoals altijd wordt er eerst aangegeven wanneer je nou precies recht hebt op partneralimentatie. Dat is als volgt:
1. Wanneer uw inkomen aanzienlijk lager is dan wanneer u ging trouwen. (verdiencapaciteit) EN
2. Het huwelijk minstens 3 jaar heeft geduurd, of
3. Wanneer er sprake is van zorg en onkosten voor de opvoeding van kinderen tot de 12 jaar.
Dit geeft veel meer duidelijkheid dan in de huidige situatie. Nu vindt iedereen die gaat scheiden en de minstverdienende partner is , dat hij of zij recht heeft op partneralimentatie.
Tevens zorgt het voorstel ervoor dat er op 3 belangrijke discussie punten duidelijkheid komt:De duur van de alimentatieverplichting wordt aanzienlijk verkort;
De duur van de alimentatieverplichting
Deze wordt aanzienlijk verkort. De meeste gescheiden mensen met partneralimentatie zitten jaren vast zitten aan deze verplichting ten aanzien van hun ex (in principe 12 jaar). In de toekomst wordt dat indien het wetsvoorstel er door komt een stuk minder lang. De duur van de alimentatieverplichting wordt namelijk fors teruggebracht tot de helft van het aantal huwelijkse jaren (met een maximum van 5 jaar).
Alleen bij uitzondering kan het meer worden dan 5 jaar. Dit geldt wanneer partijen langer dan 15 jaar getrouwd zijn en binnen 10 jaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereiken. Daarnaast duurt de verplichting in ieder geval tot het jongste kind de leeftijd van 12 jaar heeft bereikt.
De berekening van de partneralimentatie wordt versimpeld
De huidige berekening van partneralimentatie is onduidelijk en ondoorzichtig. Vaak leidt dit tot frustratie en uiteindelijk wordt de bepaling ervan (en soms daardoor de gehele scheiding) overgedragen aan een rechter. Reden te meer om de berekening te vereenvoudigen Bij de nieuwe berekeningsmethode kun je in 5 stappen zien wie op welk bedrag iemand recht heeft.
Het inkomensverlies tijdens het huwelijk van de ex-partner is bepalend
De grootste verandering in het wetsvoorstel ligt in de grondslag waar het recht op partneralimentatie op is gebaseerd. In de nieuwe wet wordt het welvaartsniveau tijdens
huwelijk of van de ex-partner volledig losgelaten. Partneralimentatie wordt in het voorstel gezien als compensatie voor het verlies aan verdiencapaciteit gedurende het huwelijk.
Op het moment dat er sprake is van een inkomensverlies bij een van de ex-partner kan op basis van het nieuwe schema vastgesteld worden wat de duur is van de partneralimentatie.
Zijn jullie toe aan een alimentatieberekening? Dan kunt u dit vrijblijvend bij ons aanvragen!
En mocht u nog vragen hebben over partneralimentatie, laat het ons dan weten.
Bekijk hieronder middels het schema hoelang u verplicht bent om alimentatie te betalen.