De legalisering van cannabis is in opmars. Op internationaal niveau is cannabis illegaal en er zijn (nog) geen landen waar cannabis volledig legaal is. Wel zijn er landen waar cannabis niet verboden is, waar cannabis gedoogd wordt of waar een programma voor medicinale cannabis is. Ook Nederland heeft een ingewikkeld en onduidelijk gedoogbeleid. D66 pleit voor gereguleerde markt waarin productie, handel en verkoop van drugs via een gesloten en belastingplichtig kanaal verloopt.

Onderscheid hard- & softdrugs

De Nederlandse wet maakt een onderscheid tussen harddrugs en softdrugs. Hasj en wiet (cannabis) vallen onder de softdrugs en deze worden in Nederland gedoogd. Er zijn in Nederland twee kwekerijen die onder staatstoezicht staan en medicinale cannabis telen. Ook maakt de Nederlandse wet een onderscheid tussen bezit en teelt voor eigen gebruik en bezit en teelt voor de handel. Voor bezit en teelt voor eigen gebruik mag men tot vijf gram cannabis en maximaal vijf cannabisplanten in bezit hebben. Dit geeft Nederlandse burgers de mogelijkheid cannabis te telen voor recreatief of medicinale doeleinden.

Bezit en teelt van cannabis voor de handel is weer een heel ander verhaal. Hier bestaat enorm veel  onduidelijkheid over en de regels en wetten zijn nogal onderhevig aan verandering. Voor de verkoop van hasj en wiet via coffeeshops gelden in ieder geval de AHOJG-criteria. Dat houdt in: (A) geen affichering, (H) geen harddrugs, (O) geen overlast, (J) geen verkoop aan jeugdigen, (G) geen verkoop van grote hoeveelheden per transactie. Ook zijn er regels met betrekking tot de omvang van de handelsvoorraad en komen er nog regels om het toegestane THC-gehalte van cannabis vast te stellen. Cannabiszaden bevatten geen THC wat zorgt voor een open markt in de cannabiszaden industrie waarin handel volledig legaal is.

Veranderingen in de wetgeving

Er zijn verschillende organisaties in Nederland, zoals Stichting WeSmoke, die steun en uitleg geven aan de cannabisconsument betreffende de wetgeving rondom cannabis. Zij geven lezingen  op festivals, demonstraties, persmomenten, rechtszittingen en politieke debatten. Ook zitten zij regelmatig om de tafel met bijvoorbeeld gemeentebesturen, de Tweede Kamer, universiteiten en coffeeshopondernemers.

Steeds meer landen heroverwegen hun nationale drugsbeleid. Ook steeds meer Amerikaanse staten legaliseren het bezit van cannabis of het gebruik van cannabis voor medische doeleinden. Inmiddels hebben al twintig staten het gebruik van medicinale cannabis gelegaliseerd en in twee staten is zelfs het recreatieve gebruik van cannabis toegestaan. In Uruguay heeft een meerderheid van het parlement ingestemd met de legalisatie van de productie, verkoop en consumptie van cannabis. Als de Senaat er ook mee instemt, wordt Uruguay het eerste land ter wereld dat cannabis volledig legaliseert; een goed voorbeeld voor de rest van de wereld! Geruchten gaan dat de overheid de markt gaat reguleren, maar zelf geen cannabis gaat produceren. De kosten zullen zo laag mogelijk worden gehouden om criminaliteit tegen te gaan.

De verwachting is dat enkel de legalisering van cannabis alleen al de potentie heeft om Nederland zo’n 443 miljoen euro op te leveren. Dit zou bestaan uit 260 miljoen euro aan accijnzen en 183 miljoen euro aan besparingen in kosten van politie en justitie.