Alimentatie aanvragen
Meer weten over scheiden en alimentatie
Hoe werkt alimentatie aanvragen?
Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap heb je als plicht je partner te onderhouden. Dit houdt in dat je moet delen in de kosten van elkaars levensonderhoud en die van de kinderen. Ook na het huwelijk of geregistreerd partnerschap blijft de onderhoudsplicht gelden.
Soorten alimentatie
Er zijn twee soorten alimentatie: partneralimentatie en kinderalimentatie. Beide kunnen onafhankelijk van elkaar worden aangevraagd. En tegenwoordig is het echt niet meer zo dat alleen de man alimentatie moet betalen, ook steeds meer vrouwen moeten aan hun ex gaan betalen.
Partneralimentatie
Bij partneralimentatie gaat het om twee zaken: de behoefte en de draagkracht. Het alimentatiebedrag wordt dus berekend aan de hand van de behoefte bij degene die het nodig heeft en de draagkracht die degene heeft die moet betalen. Bij de behoefte kijkt de rechter naar het netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap en naar het uitgave- en inkomstenpatroon. Voor het berekenen van de draagkracht van degene die moet betalen, kijkt de rechter naar als eerste naar diens inkomen. Op het inkomen worden zaken als woonlasten en ziektekosten in mindering gebracht. De scheidingsprofs helpen je graag met het berekenen of herberekenen van je partneralimentatie.
Kinderalimentatie
De niet-verzorgende ouder zal in de meeste gevallen kinderalimentatie moeten betalen. De rechter zal hiervoor een aantal punten nagaan: de financiële behoefte van het kind/de kinderen, de draagkracht van de ouders en hoeveel de ouders – gelet op hun draagkracht – naar rato moeten bijdragen voor de zorg van de kinderen.
Aanvraag alimentatie
Als er (minderjarige) kinderen zijn, zal de rechter automatisch zelf onderzoeken of er kinderalimentatie betaald moet worden. Bij partneralimentatie moet dit zelf aangevraagd worden. Let op: het is natuurlijk anders als er in de huwelijkse voorwaarden bepaalde afspraken zijn opgenomen omtrent de partneralimentatie. Wanneer je alimentatie wilt aanvragen, moet je een alimentatieverzoek indienen bij het verzoek tot echtscheiding. Dit kan overigens ook nog tijdens de echtscheidingsprocedure. Alimentatie kan ook worden aangevraagd als voorlopige voorziening. Na de scheiding kan het ook, maar dat is wat ingewikkelder. Er zal in dat geval een nieuwe procedure opgestart moeten worden.
Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie minderjarige kinderen? Wij helpen jullie graag. Bekijk hier ‘Scheiden en kinderen‘.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.9
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig