Recentelijk is in Roermond de pilot Uniform Hulpaanbod (UHA) in scheidingsprocedures van start gegaan bij de rechtbank Limburg. Het doel hiervan is door jeugdhulp al vanuit de rechtszaal in te schakelen, de schade die kinderen oplopen bij vechtscheidingen, zo veel mogelijk wordt beperkt.

Totstandkoming pilot UHA

De pilot is een initiatief van de rechtbank Limburg. Het is tot stand gekomen in overleg met de gemeenten, Raad voor de Kinderbescherming, diverse jeugdhulpaanbieders en advocaten. De aanleiding is dat de Rechtspraak landelijk heeft afgesproken dat in heel het land de rechter bij vechtscheidingen professionele jeugdhulp voor ouders en kinderen vanuit de rechtszaal kan inschakelen.

Visiedocument

Eind 2016 heeft de Rechtspraak een zogenaamd ‘visiedocument’ gepresenteerd. In dit document staan complexe conflictscheidingen centraal waarin te veel kinderen te lang betrokken zijn. Het belang van de kinderen staat niet meer voorop. De schade die de kinderen hierdoor oplopen kan op zowel korte als lange termijn groot zijn. In het document staat ook omschreven dat het scheidingsproces bij de bij de rechter zo ingericht moet worden dat de schade voor de kinderen zoveel mogelijk wordt beperkt. Een van de plannen die hiervoor is bedacht is het organiseren een uniform hulpaanbod.

Uniform Hulpaanbod Limburg

Door het uniforme hulpaanbod kunnen rechters nu hele specifieke jeugdhulp inschakelen tijdens scheidingsprocessen. Ze krijgen hiervoor meestal advies van Raad voor de Kinderbescherming (en met instemming van de ouders). Na de uitspraak van de rechter, legt deze direct contact met het loket van de Raad voor de Kinderbescherming. Zij gaan vervolgens contact leggen met het lokale jeugdteam van de plaats waar de kinderen wonen. Vervolgens wordt er gezorgd dat de kinderen en ouders zo snel mogelijk met de juiste jeugdhulpverleners aan de slag gaan. De kosten van de jeugdhulp worden betaald door de gemeente. Uiteindelijk maakt de jeugdhulpverlener een eindrapport die naar de Raad voor de Kinderbescherming gaat en de rechter. Zo wordt er dus vinger aan de pols gehouden bij de gemaakte afspraken in de rechtszaal. Hierdoor is er dus een grotere kans dat de kinderen minder schade zullen oplopen door een echtscheiding. De kinderen krijgen tijdig de juiste hulp die grotere problemen zal voorkomen. De pilot in Limburg start op 1 januari 2019 en duurt twee jaar. Gedurende de pilot en na de evaluatie wordt beslist of, en op welke manier, er door wordt gegaan met deze aanpak van tijdig de juiste jeugdhulp aanbieden tijdens echtscheidingen.

Zit jij in een echtscheidingssituatie, maar is het lang niet zo complex? Bekijk dan ons aanbod pakketten voor online scheiden. Er zal vast een pakket tussen zitten die bij jouw situatie past.