Veel echtparen denken niet na over mogelijke financiële gevolgen als ze gaan scheiden. Uit een recent onderzoek van Motivaction in opdracht van de vereniging van scheidingsadvocaten en mediators vFAS en Aegon blijkt dat bijna de helft van de mensen die gaan scheiden, zich veel beter hadden willen voorbereiden op wat de gevolgen op financieel vlak zouden zijn. Dit publiceerde De Telegraaf vandaag.
Veel zaken vergeten
Veel mensen hebben talloze redenen om niets te bespreken en vast te leggen als ze nog helemaal happy samen zijn. Of de redenen worden simpelweg vergeten. En tijdens de scheiding of erna komen de problemen pas. Wist je bijvoorbeeld dat als je geen goede afspraken maakt over AOW, dat je ex ineens een deel kan opeisen zodra je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Een goede inventarislijst is ook zo’n ding die je als gelukkig stel meestal niet maak. Tijdens de scheiding krijg je discussie over wat van wie is. Onderlinge mondelinge afspraken gelden dan niet.
Wees voorbereid
Om problemen te voorkomen kan je het beste tijdens je huwelijk bepaalde financiële zaken goed in kaart brengen. Hoe zijn ze nu? Hoe is het pensioen geregeld? Wat gaat er gebeuren als jullie gaan scheiden. Nu het nog goed is en de vlinders er nog zijn, kan je er samen nog over praten zonder ruzie. Je kunt dan zaken bespreken, afspraken maken en alvast vastleggen. Wie weet hoef je er niets mee te doen, maar ga je toch uit elkaar, dan heb je de zaken toch alvast grotendeels geregeld.
Scheiden hoeft niet duur te zijn, misschien wel gratis
Ga je toch onverhoopt scheiden? Dan hoeven de scheiding zelf en de gevolgen ervan echt niet heel duur te zijn. Zeker niet als je al zaken hebt vastgelegd hoe je het gaat verdelen. Je kunt kiezen voor een online scheiding, waarbij je de scheiding zelf regelt. Je kunt echter ook kijken of je gratis kunt scheiden. Hoe dat werkt? Als je samen niet genoeg financiële middelen hebt, kan je kijken of je in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand. Voldoe je beiden aan de inkomenseisen voor een toevoeging, dan kan je via de Scheidingsprofs gratis scheiden. Normaal gesproken moet je zelf nog een klein bedrag betalen voor de eigen bijdrage. Maar via het Juridisch Loket zorgen de Scheidingsprofs ervoor dat je korting krijgt op de eigen bijdrage en nemen we de griffiekosten van de rechtbank voor onze rekening. Op deze manier kan je dus gratis scheiden, zonder bijkomende kosten of verrassingen achteraf.
Kijken snel hier voor meer informatie.