Hypotheek op één naam zetten bij scheiding
Vragen omtrent het overdragen van de hypotheek? Onze experts helpen je graag.
Bij een scheiding blijf je meestal niet onder één dak wonen. Jullie kunnen jullie huis samen verkopen, maar ook is er de mogelijkheid dat één van jullie in het huis blijft wonen. Dit is bijvoorbeeld handig in het geval dat jullie kinderen hebben, want dan kunnen de kinderen in dezelfde buurt blijven wonen en op dezelfde school blijven. Als jullie samen een hypotheek hebben is het in dat geval van belang dat de hypotheek op één van jullie namen wordt gezet. Welke stappen moet je ondernemen om de hypotheek op één naam te zetten?
Waardebepaling van je huis
In het geval dat jij in het huis blijft wonen moet je jouw ex-partner uitkopen. Daarvoor zal eerst een waardebepaling van de woning moeten plaatsvinden. Alleen op deze manier kan jij erachter komen hoeveel jij jouw ex-partner moet betalen. Dit komt vaak in de buurt van de WOZ-waarde van je huis maar dit kan ook anders uitvallen. Het is verstandig om een taxateur je woning te laten beoordelen voor een preciezere waarde.
Vervolgens is het belangrijk om te weten wat de overgebleven hypotheekschuld is. Dit is van belang omdat je dan weet of er bij een eventuele verkoop van je huis sprake is van een over- of onderwaarde. Bij onderwaarde verkoop je het huis voor een lagere prijs dan de restschuld van de hypotheek. In het geval van overwaarde verkoop je het huis voor meer dan de restschuld van de hypotheek. Dit is belangrijk om te weten, omdat dan bepaald kan worden welk bedrag jij moet betalen bij het uitkopen van je ex-partner.
Ten slotte is jouw eigen inleg van het huis belangrijk. Want als jij meer geld heb ingelegd dan je ex-partner, dan is jouw ex-partner je geld verschuldigd. Het verschuldigde bedrag is het de helft van het verschil van de inleg van jullie beide. Dus stel dat jij 10.000 euro hebt ingelegd en jouw ex-partner 4.000 euro, dan is het verschil 6.000 euro. In dat geval is jouw partner je dus 3.000 euro verschuldigd. In het tegenovergestelde geval moet jij de helft van het verschil aan je ex-partner betalen.
Afspraken maken
Op basis van de bovengenoemde factoren kunnen jij en je partner de afkoopsom bepalen. Maar hoe maak je hier afspraken over? Dat is afhankelijk of jullie getrouwd zijn of niet. In het geval dat jullie getrouwd zijn moet je de afspraken laten vastleggen bij de notaris. Wanneer de rechter het vonnis over jullie echtscheiding uitspreekt wordt deze afspraak rechtsgeldig. Dit is handig in het geval je ex-partner zijn afspraken niet nakomt.
Als jullie niet getrouwd zijn is het niet nodig om de afspraken notarieel vast te leggen. Toch is dit wel verstandig om te doen zodat de afspraken alsnog rechtsgeldig zijn. Zo kunnen kosten via de rechtbank opgeëist worden in het scenario dat je ex-partner zijn of haar afspraken niet nakomt.
Hypotheek overdragen
Als de waarde van het huis bekend is en de afspraken tussen jou en je ex-partner gemaakt zijn, dan kan de hypotheek naar één persoon overgedragen worden. Bij de bank kun je bijvoorbeeld een hypotheek aanvragen om je partner uit te kopen. Indien je getrouwd bent dient de bank een echtscheidingsconvenant te ontvangen om te bekijken welke financiële afspraken er gemaakt zijn. Als jullie niet getrouwd zijn is het mogelijk om zelf een overeenkomst op te stellen. De bank zal beslissen of jij er toe in staat bent om de hypotheek van het huis over te nemen en of jij je ex-partner uit kan kopen.
Het is altijd raadzaam om bij een professional te informeren naar de gevolgen van het overzetten van je hypotheek na een scheiding. Hierdoor kom jij niet voor vervelende verrassingen te staan en kan je duidelijke afspraken maken met je ex-partner. Klik hier om de hulp van Scheidingsprofs in te schakelen.
Scheiden met een koophuis?
Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.9
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig