Hypotheek oversluiten na scheiding
Vragen omtrent de hypotheek oversluiten na een scheiding? Onze experts helpen je graag.
Heb je samen met je partner een koophuis en ga je scheiden? Dan komt er een hoop op je af, omdat er een beslissing genomen moet worden over de toekomst van de woning. Maar die beslissing hangt weer van allerlei factoren af. Want hoe regel je dit met je hypotheek? Als één van jullie in het huis wil blijven wonen zal deze de hypotheek over moeten nemen. Hoe makkelijk kun je dat regelen?
Wat gebeurt er met de hypotheek na scheiding?
Je hebt natuurlijk altijd de keuze wat je met de koopwoning gaat doen. Het kan zijn dat het financieel niet haalbaar is voor één van jullie twee om in het huis te blijven wonen omdat de hypotheek te hoog is. Als je het er samen over eens wordt kun je dan kiezen om het huis te verkopen. Zo ben je van de hypotheek en het huis af en kun je allebei zelf een nieuwe woning zoeken.
Als je wel besluit dat één van jullie in het huis blijft wonen zal deze de volledige hypotheek over moeten nemen. Ten eerste is het belangrijk om te weten dat als jullie samen eigenaar zijn jullie ook allebei recht hebben op de helft van het huis of de helft van de waarde van het huis. Je moet dus de helft van het huis ‘kopen’ van je partner. Het kan zijn dat je hiervoor een nieuwe hypotheek nodig hebt om dit bedrag te kunnen betalen.
Om uiteindelijk de hypotheek over te kunnen dragen moet je in gesprek gaan met de bank. Deze leg je de situatie voor en hoe je het op wilt lossen. De bank kijkt dan naar het inkomen van degene die in het huis wil blijven wonen en beoordeelt de waarde van het huis. Dan moet de bank of de hypotheekverstrekker tot een oordeel komen over of degene die in het huis blijft wonen alle lasten alleen kan betalen.
Er zijn veel regels rondom het afsluiten van hypotheken om de consument te beschermen. Zo mag je in principe geen duurdere hypotheek afsluiten dan je daarvoor hebt gehad. Omdat dit bij een scheiding voor moeilijke situaties kan zorgen mag je bij een echtscheiding van Autoriteit Financiële Markt afwijken van deze regels. Je kunt dit aan je hypotheekverstrekker voorleggen als ze om deze reden weigeren de hypotheek over te sluiten.
Probeer goed contact op te nemen met onze hypotheekverstrekker over de situatie zodat deze mee kan helpen met het zoeken naar de juiste oplossing. Daarnaast is het een goed idee om met je partner de keuze te maken voor een taxatie. Als je dit doet is het handig om af te spreken dat deze taxatie bindend is en dat er later niet meer overleg over gevoerd kan worden. Zo voorkom je eventuele discussies. Ook kun je in dit traject gebruik maken van andere vormen van juridisch advies. Je kunt het overleggen met een mediator of eens online advies inwinnen over mogelijke stappen.
Wanneer krijg ik te maken met een boeterente?
Een boeterente moet betaald worden aan de bank als een hypotheek vroegtijdig beëindigd wordt door een scheiding. Ook bij het oversluiten van een hypotheek naar een nieuwe hypotheek moet deze rente betaald worden. De bank zal namelijk schade lijden als de rente van de nieuwe hypotheek lager is dan die in eerste instantie is afgesproken.
Als één van jullie in de woning blijft wonen na de scheiding kan het zijn dat je met de boeterente te maken krijgt. Deze boete zal dan zijn voor degene die het huis overneemt na de scheiding. De vertrekkende partner heeft hier niks meer mee te maken. Voor de vertrekkende partner is het belangrijk dat diegene bij de hypotheekverstrekker regelt dat de hoofdelijke aansprakelijkheid vervalt.
De hoogte van de boete is afhankelijk van de rente uit de oude en nieuwe hypotheek. Hierbij is zowel de hoogte van de rente als de looptijd van eventuele vaste renteperiodes belangrijk. Dit wordt vergeleken met de rente die berekend wordt over de nieuwe hypotheek. Daarnaast kunnen er nog andere voorwaarden in de hypotheekakte staan die van belang zijn voor het bepalen van de boeterente. Deze boeterente kan dus in iedere situatie anders zijn en wordt berekend per specifiek geval.
Scheiden met een koophuis?
Wij helpen jullie met het realiseren van jullie woonwens tijdens de scheiding.
Wij zijn onpartijdig
Wij handelen de scheiding af zonder aanziens des persoons. We kiezen geen kant en zorgen voor de beste oplossing.
6 dagen per week bereikbaar
Kies je voor online, dan kun je scheiden als het jou uitkomt. Maar ook bij mediation: Wij spreken af, als het jou uitkomt.
Vaste prijs
Zo voorkom je onnodige verrassingen en blijft het eindbedrag altijd hetzelfde. Ongeacht hoe lang het duurt.
Zonder advocaat
Een advocaat is onnodig duur en in de meeste gevallen niet nodig.
Kinderen op de eerste plaats
Ons ouderschapsplan borgt de positie van de kinderen. Zo belast je ze zo min mogelijk met de gevolgen.
Scheiden met subsidie
Wij vragen subsidie voor je aan. Dat scheelt flink in de kosten.
Klantbeoordeling: 8.9
Meer dan 10 jaar ervaring!
Wij leveren vakwerk
2000+ scheidingen per jaar
Laat ons jou helpen
Robert den Nijs
Dossiermanager
Wat zeggen onze klanten
“Bedankt voor alles. Ik heb het erg fijn gevonden dit proces samen met onze mediator te doorlopen.”
Wij wisten vooraf precies wat we wilden. De Scheidingsprofs hebben die wensen weten te vertalen in heldere afspraken. De afwikkeling ging snel en was eenvoudig.
Ik ben heel tevreden over jullie en ik vind de snelle handeling en vriendelijkheid heel prettig!
Toen we eenmaal wisten wat we wilden, zorgden de Scheidingsprofs voor een snelle afhandeling. Daardoor konden wij ons concentreren op de kinderen.
Vaste prijs
Zeer ervaren
Kinderen eerst
Onpartijdig