“Hoe lang duurt een echtscheiding?” Het is één van de eerste vragen die onze Scheidingsprofs vaak horen van stellen die besloten hebben om uit elkaar te gaan. Uiteraard is dit een logische vraag. Als je besloten hebt om uit elkaar te gaan, wil je dan ook zo snel mogelijk deze vervelende procedure achter je gelaten hebben en verder met je leven. Daarom is het goed om hier even op in te gaan en jullie een beeld te geven hoe snel je een echtscheidingsprocedure zou kunnen doorlopen en wanneer er veel tijd overheen zal gaan.
Factoren die bepalend zijn voor de tijdsduur van een scheidingsprocedure
Laten we beginnen met een beetje een flauw antwoord op de vraag hoe lang een echtscheiding duurt: dit hangt immers af van de omstandigheden waarin jullie terecht zijn gekomen. Dit zullen we uiteraard uitleggen. Er zijn namelijk een aantal factoren die bepalend zijn voor de tijdsduur van een scheidingsprocedure. De belangrijkste factor is jullie onderlinge relatie. Op het moment dat jullie samen in (letterlijk) goed overleg uit elkaar gaan (en er het vertrouwen in hebben dat jullie gezamenlijk een echtscheidingsprocedure kunnen doorlopen), kan dit traject binnen een relatief kort tijdsbestek worden doorlopen, als je gebruik maakt van online scheiden.
Naast jullie onderlinge relatie spelen de omstandigheden een rol bij het tempo van het doorlopen van een echtscheidingsprocedure. Op het moment dat er een ingewikkelde situatie is ontstaan, heb je immers vrijwel geen andere keuze dan je te laten begeleiden door professionele ondersteuners (vaak echtscheidingsadvocaten) die gespecialiseerd zijn op dit specifieke gebied. Er is sprake van een ingewikkelde situatie bij bijvoorbeeld een scheiding van een samengesteld gezin, de verdeling van een eigen bedrijf, een groot vermogen of juist een hoge schuldenlast.
De invloed die scheidende partners kunnen hebben op de snelheid van scheiden
Het bovenstaande refereert eigenlijk naar één punt: de invloed die scheidende partners kunnen hebben op de snelheid van scheiden. Dit klinkt erg ingewikkeld maar in de praktijk komt het erop neer dat als jullie als scheidend stel zelf de afspraken kunnen formuleren die van belang zijn bij deze procedure (dus het opstellen van een echtscheidingsconvenant en eventueel het ouderschapsplan), zal dit een positieve invloed kunnen hebben op de snelheid van het doorlopen van het traject. Je neemt hiermee het werk van de juridische dienstverleners voor een groot deel uit handen.
Wanneer kiezen voor (online) mediation en wanneer voor een echtscheidingsadvocaat?
De keuze die je maakt met betrekking tot de structuur van het doorlopen van het echtscheidingstraject is dus voor een groot deel bepalend voor de snelheid van het doorlopen van de echtscheidingsprocedure. In veel gevallen betreft dit de keuze tussen ondersteuning van een (online) mediator en een echtscheidingsadvocaat.
- Als jullie afzonderlijk kiezen voor een echtscheidingsadvocaat ben je afhankelijk van meerdere personen en zal de overlegstructuur over meerdere schijven gaan. Daar gaat uiteraard veel meer tijd overheen, zeker als de advocaten onderling (en indirect dus jullie zelf) niet tot een overeenkomst komen en hiervoor gebruik moet worden gemaakt van de hulp van een rechter. Dit zijn uiteraard vertragende factoren.
- Een (online) mediator verzorgt een begeleidende rol bij het doorlopen van een echtscheidingstraject. Deze persoon helpt jullie bij het zetten van de stappen in het traject en het formuleren van afspraken voor het vormgeven van een rechtsgeldig echtscheidingsdocument. Mediation heeft dus voor een deel een zelfstandig karakter waardoor jullie alle mogelijkheden hebben om het tempo van het doorlopen hiervan zelf te bepalen. Dit biedt dus mogelijkheden om binnen een relatief kort tijdsbestek te scheiden.
Voor de volledigheid is het goed om te benoemen dat je een keuze kunt maken met betrekking tot het doorlopen van een mediationtraject. Je kunt immers kiezen tussen een fysiek traject (op basis van een of meerdere afspraken op het kantoor van de mediator) en een traject dat volledig online wordt aangeboden. Je zult begrijpen dat deze laatste optie uiteraard veruit “de snelste keuze” is omdat je op de meest efficiënte wijze het traject kunt doorlopen. Als je snel wilt scheiden, is dit een keuze waarmee je vaak behoorlijk wat “tijd kunt winnen”. De digitale mogelijkheden zijn toereikend genoeg om nog altijd gebruik te maken van een persoonlijke begeleiding van een mediator.
Gemiddelde lengte van een echtscheiding
Laten we even concreet zijn, de term “snel scheiden ” is immers een begrip dat verschillend te interpreteren is. De gemiddelde lengte van een echtscheiding is zo’n 3 tot 4 maanden. Let op, dit is een gemiddelde: op het moment dat scheidende partners het niet met elkaar eens kunnen worden, kan deze periode veel langer duren! Een “vechtscheiding” waarbij de partners zich laten vertegenwoordigen door advocaten kan zomaar 2 jaar duren en zeer kostbaar zijn.
Als partners wel bereid en in staat zijn om gezamenlijk het scheidingstraject te doorlopen en open staan voor een online scheiding, kan een scheidingstraject binnen 2 maanden worden doorlopen. Hierbij rekenen we een gemiddelde van 2 weken voor het gezamenlijk invullen en ondertekenen van het echtscheidingsconvenant en eventueel het opstellen van een ouderschapsplan en 4 weken voor de rechtbankprocedure, waaraan je (wettelijk gezien) niet ontkomt.
Tot slot is het wel van belang dat jullie instemmen met de beslissing van de rechter. Pas dan kan de echtscheiding worden ingeschreven in de registers van de burgerlijke stand en is de echtscheiding officieel een feit.
Jullie mogelijkheden ontdekken om snel van elkaar te scheiden?
Tot slot even een waarschuwing: laat de wens om snel van elkaar te scheiden niet ten koste gaan van de inhoudelijke invulling van het traject. Het is uiteraard niet de bedoeling dat jullie keuzes maken waar jullie later spijt van krijgen. Helaas komt deze verkeerde prioriteitstelling in de praktijk wel vaak voor en kan dit grote gevolgen hebben.
Daarom is het goed om je goed te laten informeren over de echtscheidingsprocedure die jullie het beste kunnen doorlopen en wat voor jullie de beste optie is om op de juiste manier te laten begeleiden hierin. Soms is het dan ook zelfs beter om een echtscheiding wat langer te laten duren als jullie hier wat meer tijd nodig voor hebben. Onze Scheidingsprofs bieden jullie graag een eerlijk advies bij het maken van dit soort keuzes. Informeer gerust vrijblijvend naar jullie mogelijkheden.