De partneralimentatieregeling is een onderdeel is van de financiële onderhoudsplicht die partners met elkaar aangaan bij een huwelijk of een geregistreerd partnerschap. Deze financiële regeling is in het leven geroepen ter voorkoming dat een van de partners in acute financiële problemen komt als gevolg van een echtscheiding. Partneralimentatie kan gezien worden als een tijdelijke financiële overbrugging om op financieel gebied zelfstandig te worden. Begin 2020 is de Wet herziening partneralimentatie van toepassing. Tijd voor een tussenstand. Ontdek hier hoe we in de praktijk omgaan met partneralimentatie.
Wat houdt de Wet herziening partneralimentatie in?
Zoals je in ons artikel over de nieuwe wet partneralimentatie 2020 hebt kunnen lezen, is deze wet in een moderner jasje gestoken. De Wet herziening partneralimentatie is eerlijker, simpeler en heeft vooral betrekking op een kortere periode. Het belangrijkste punt uit deze wet is dat de maximale termijn voor de betaling van partneralimentatie is teruggebracht van 12 naar 5 jaar. De maximale termijn aan partneralimentatie is vastgesteld op de helft van het aantal jaren dat de partners getrouwd zijn geweest. Gedurende deze periode heeft de ontvangende partner de gelegenheid en de financiële ruimte om zelf een inkomstenbron te genereren.
De vraag is uiteraard hoe er in de praktijk wordt omgegaan met partneralimentatie, of er veel gebruik wordt gemaakt van deze regeling en wat de scheidende stellen vinden van de gemoderniseerde maatregelen. De antwoorden op deze vragen komen terug in de resultaten van een interessant onderzoek dat is uitgevoerd door Kantar is opdracht van de Nederlandse vereniging van Familie- en erfrecht Advocaten en Scheidingsmediators (vFAS).
Hoe vaak wordt er gebruik gemaakt van partneralimentatie regelingen?
Uit het onderzoek blijkt dat slechts in een kwart van de gevallen partneralimentatie wordt vastgesteld. Bij ongeveer 60% van de gevallen was dit niet nodig. Er zijn ook situaties (bij 8% van de ondervraagden) waarbij er géén partneralimentatie is vastgesteld maar waarbij dit eigenlijk wel nodig was. Partneralimentatie wordt vaker vastgesteld bij partners met kinderen en voornamelijk door mannen betaald.
Wordt altijd de maximale termijn voor partneralimentatie aangehouden?
Zoals aangegeven is partneralimentatie een tijdelijke financiële regeling om de partner met het minste inkomen de tijd te geven om financieel zelfstandig te worden. Uiteraard is het hierbij geen verplichting om de maximale termijn voor partneralimentatie aan te houden. De partners hebben immers de vrijheid om hier zelf onderlinge afspraken over te maken. Daarnaast moet een verandering van situatie zoals het vinden van een baan waardoor er meer inkomsten worden gegenereerd worden vermeld. Anders is er uiteraard sprake van partneralimentatie fraude. Uit het onderzoek blijkt dat 62% van de stellen zich houdt aan de wettelijke termijn voor het betalen of ontvangen van partneralimentatie, wat tegenwoordig dus 5 jaar is. In 37% van de gevallen wordt er een kortere periode aangehouden.
De meningen over de Wet herziening partneralimentatie
Het onderzoek maakt duidelijk dat de meningen over de Wet herziening partneralimentatie verdeeld zijn. Ruim een derde van de respondenten vindt een periode van 5 jaar een uitstekende maximale termijn voor de betaling van partneralimentatie. 7% van de ondervraagden is van mening dat de maximale termijn voor de betaling van partneralimentatie 12 jaar had moeten blijven. 6% van de mensen vindt de maximale termijn voor de betaling van partneralimentatie van 5 jaar zelfs te lang. Opvallend is dat 21% van de gescheiden mensen van mening is dat de partneralimentatie zou moeten worden afgeschaft. Uiteraard speelt de rolverdeling tussen de scheidende partners (de ontvangende of de betalende partij) een belangrijke beïnvloedende rol bij deze cijfers.
Dit laatste speelt ook een rol bij het antwoord op de vragen met betrekking tot de hoogte van partneralimentatie. Ongeveer de helft van de ondervraagden is van mening dat de levensstandaard een rol moet spelen in het bepalen van de hoogte van partneralimentatie. 21% van de respondenten vindt dit onterecht. Veel gescheiden mensen zouden het terecht vinden als een maximumbedrag wordt gesteld aan de hoogte van de partneralimentatie waarbij dit gekoppeld kan worden aan bijvoorbeeld de bijstandsnorm, het modale inkomen of het minimum loon.
Meningen sterk verdeeld over de praktische invulling van partneralimentatie
De conclusie uit het bovenstaande is dat de meningen sterk zijn verdeeld over de praktische invulling van partneralimentatie. Dit is eenvoudig te verklaren doordat er sprake is van een verschillende rolverdeling en de situatie per scheiding sterk kan verschillen.
Het beste zou zijn als je een scheiding en de bijbehorende afspraken met betrekking tot partneralimentatie in goed overleg kunt regelen. Hebben jullie er vertrouwen in dat jullie hiertoe in staat zijn maar kunnen jullie hierbij wel een beetje ondersteuning hierin gebruiken?
Ontdek hier wat onze Scheidingsprofs voor jullie kunnen betekenen.