Voor veel mensen die in een scheiding liggen, is de uiteindelijke handtekening onder het echtscheidingsconvenant een grote opluchting. Dit moment vormt immers het startpunt van een nieuwe periode in je leven. Als je geen kinderen hebt, is dit dan ook daadwerkelijk het geval. Je kunt zonder elkaar verder. Als je wel samen kinderen hebt, is dit nog maar het begin. Je zult in dit geval een nieuwe rolverdeling moeten oppakken met je ex-partner. Hoe ga je hiermee om en wat zijn de beste manieren om een goede communicatie met je ex te onderhouden na je scheiding? In dit artikel delen we een aantal essentiële tips hiervoor. Je moet immers voorkomen dat de huwelijkse patronen van invloed zijn op je onderlinge relatie na het huwelijk.
Respect tonen voor elkaar als mens, ook naar je ex-partner
De grootste opgave waar je als gescheiden ouder voor staat in de na huwelijkse periode is dat je altijd te maken blijft houden met je ex-partner. De kinderen zijn immers de letterlijke gemene deler. Zij voelen haarfijn aan als er wrijving is tussen hun ouders. De belangrijkste sleutel is dat je respect naar elkaar toont als mens. Dit is niet eenvoudig aangezien er redenen zijn dat je gekozen hebt om te gaan scheiden. Deze stap zette je toen jullie een echtpaar waren, nu zijn jullie een ouderpaar. Deze transitie zal moeten plaatsvinden. Je hebt het beste voor met je kinderen als je respectvol met elkaar omgaat als ouder team.
Zo zorg je voor een goede communicatie met je ex-partner
Een goede communicatie onderling is uiteraard zeer belangrijk als je contact moet onderhouden met je ex-partner. Het is goed om je hierbij te realiseren dat het niet mogelijk is om het gedrag van je ex-partner te veranderen. Dit is tijdens je huwelijk niet gelukt en zal na deze periode zeker niet lukken. Uiteraard mag je wel aangeven welk gevoel een specifiek gedrag of een bepaalde manier van communiceren bij je oproept. Dit kan met behulp van geweldloze communicatie maar hierbij is het wel van belang dat je tactvol je woorden kiest. Hierbij is er even geen plaats voor emotie want dit is vaak de oorzaak dat je net even de verkeerde woorden kiest.
Elkaar ondersteunen na een scheiding
Het beste scenario zou zijn als je als ouders kunt ondersteunen na een scheiding. Hiermee geeft je aan de kinderen een belangrijk signaal af dat jullie als ouders met elkaar optrekken om de kinderen te begeleiden in hun ontwikkeling. Dit is voor kinderen van grote waarde. Daarnaast verklein je de kans op het ontstaan van loyaliteitsproblemen. Hoewel dit lijkt op het ideale plaatje, en wellicht voor veel stellen als onmogelijke opgave wordt gezien, is dan niet het geval. Het verdelen van de zorg voor de kinderen is immers een vrij eenvoudig voorbeeld hiervan. Daarnaast kunnen jullie wellicht samen een wandeling maken of samen ergens wat drinken om de opvoedkundige zaken op een ontspannen manier te bespreken. Op deze manier kunnen jullie elkaar ondersteunen na een scheiding zonder elkaar in de weg te lopen.
Tot slot, zorg goed voor jezelf na je scheiding
De laatste tip is zeker niet de meest onbelangrijke tip: zorg goed voor jezelf na een scheiding. Zorg dat je gaat wortelen in een nieuw leven waarin je jezelf happy voelt. Maak keuzes waarvan je blij wordt en zorg dat je goed in je vel komt te zitten. Je huwelijk kan ten einde zijn maar je leven gaat wel door. Als je jezelf prettig voelt, zal dit ook effect hebben op je kinderen en op de communicatie met je ex na je scheiding. Op deze manier vormt zich vanzelf een evenwichtig gezinssysteem.
Uiteraard kunnen onze Scheidingsprofs je uitstekend adviseren hoe jullie als gescheiden ouders de onderlinge communicatie het beste op kunnen pakken. Neem gerust contact met ons op als we je hiermee persoonlijk kunnen helpen.