Als je als ouders van minderjarige kinderen besluit om te gaan scheiden, wacht je een grote uitdaging. Jullie moeten samen een transitie maken van echtpaar naar ouderpaar en dit zonder dat je kinderen de dupe worden van jullie scheiding. Het opstellen van een zo goed mogelijk ouderschapsplan vormt het startpunt is dit traject. Omdat een goede begin het halve werk is, delen we hier 5 essentiële tips om het best mogelijke ouderschapsplan op te stellen.
Wat is een ouderschapsplan en waar dient het voor?
Een ouderschapsplan is een schriftelijke weergave van alle afspraken die je als scheidende ouders maakt over de verzorging, ontwikkeling en de opvoeding van je minderjarige kinderen. Deze afspraken kunnen betrekking hebben op onder andere opvoedkundige zaken, omgangsregelingen, alimentatie verplichtingen en andere specifieke zaken. De voornaamste doelstelling voor het opstellen van een ouderschapsplan is dat je kinderen zo min mogelijk overlast ervaren van je scheiding.
Het opstellen van een ouderschapsplan is dan ook een wettelijke verplichting bij een scheiding, het ontbinden van een geregistreerd partnerschap, een scheiding van tafel en bed en bij het beëindigen van een relatie waarin de ouders beiden gezag hebben over het kind. Deze verplichting komt voort uit de zorgplicht die je als ouders over je kinderen hebt maar als je zelf het beste voor hebt met je kinderen, zorg je er uiteraard voor dat je er alles aan doet om een zo goed mogelijk ouderschapsplan op te stellen. Dit is mogelijk als je een ouderschapsplan op de juiste manier benaderd en je bewust bent van je nieuwe rol die je als ouder hierin vervult. Daarom delen we hieronder 5 essentiële tips om het beste mogelijke ouderschapsplan op te stellen.
Denk hier aan bij het opstellen van het beste ouderschapsplan
Tip 1) Het ouderschapsplan opstellen op basis van jullie nieuwe rol
Het is goed om je te realiseren dat jullie rol als gezamenlijke ouder door de scheiding gaat veranderen naar de rol van gedeelde ouder. Hoe vervelend het ook is, je zult je kind niet iedere dag meer zien en niet een volledige invloed kunnen uitoefenen op opvoedkundige zaken zoals eetpatroon, bedtijden en andere aspecten die met de ontwikkeling van je kind te maken hebben. Dit zul je deels over moeten laten aan je ex-partner en deze persoon hierin moeten vertrouwen om het ontstaan van onnodige spanningen te voorkomen. Dit kun je deels doen door het ouderschapsplan op te stellen op basis van jullie nieuwe rol.
Tip 2) Denk bij het opstellen van het ouderschapsplan aan zaken waar jullie kinderen afspraken over zouden willen hebben
Een veelgemaakte fout is dat ouders de afspraken in een ouderschapsplan formuleren op basis van zaken die zij praktisch en belangrijk vinden. Het is echter ook goed om het vizier te verbreden en na te denken over zaken waar jullie kinderen afspraken over zouden willen hebben. Dit zijn vaak hele praktische zaken zoals tijden van naar bed gaan, hoe lang gamen en afspraken met vriendjes of vriendinnetjes. Door hier de aandacht op te vestigen wordt de onderlinge omgang veel makkelijker.
Tip 3) Denk vanuit het kind en niet vanuit het ouderperspectief
Voor een kind is een scheiding van de ouders een zeer emotionele en lastige periode. Dit kan gepaard gaan met schuldgevoel, angst, verdriet en wellicht boosheid. Het bekendste voorbeeld van problemen met de verwerking van een scheiding is dat er een loyaliteitsconflict kan ontstaan. Dit is iets wat veelvuldig voorkomt. Een kind wil niet kiezen tussen de vader en de moeder. Je kunt een kind hiermee helpen door een ouderschapsplan op te stellen waarbij vanuit het kind en niet vanuit het ouderperspectief wordt gedacht. Dit is zeker van belang bij de invulling van de wisselmomenten, feestdagen en vakantieperiodes.
Tip 4) Maak heldere afspraken onderling
Op het moment dat er geen heldere afspraken worden gemaakt, kan dit zorgen voor onrust. Juist dit moet worden voorkomen in belang van de ouder en het kind. Onduidelijkheid, een brede interpretatie van afspraken en mogelijkheden om deze vrijblijvend in te vullen, zijn een goede voedingsbodem voor conflicten. Dit moet juist voorkomen worden door het opstellen van een ouderschapsplan. Daarnaast is het goed om deze afspraken periodiek te evalueren omdat het behoeftepatroon van kinderen door opvoeding en ontwikkeling aan verandering onderhevig is.
Tip 5) Zie je ex-partner als ouder van jullie kind
Tot slot is het goed om jullie transformatie van echtpaar naar ouderpaar nogmaals in deze tips mee te nemen. Het is belangrijk om jullie onderlinge conflicten opzij te zetten en samen verder te gaan als ouderteam. dat is soms best lastig maar het besef dat je dit in het belang van je kinderen doet, zal een goede motivator zijn. Je kinderen zijn tocht het meest dierbare wat je bezit. Realiseren je dat jullie zelf als ouders verantwoordelijk zijn voor het welzijn van je kind als je gaat scheiden. Jullie hebben grote invloed hierop door je gedrag aan te passen. Uiteraard kunnen de mediators van Scheidingsprofs jullie hierin persoonlijk adviseren en ondersteunen. Neem gerust contact met ons op om vrijblijvend af te stemmen wat we voor jullie kunnen betekenen hierin.