Het is een discussie die vaak gevoerd wordt bij een echtscheiding: veel scheidende vaders voelen zich achtergesteld als er voor hem een bezoekregeling moet worden geformuleerd. Het gevoel dat de moeder altijd wordt voorgetrokken bij twijfel overheerst, wat resulteert in frustratie, woede en vooral onmacht. Daarnaast gebeurt het regelmatig dat de uitvoering van de omgangsregeling niet volgens de afspraken gaat. Het is dan ook goed om te weten wat je rechten zijn als vader bij het vormgeven en de uitvoer van een omgangsregeling. Een goede reden om hier een blik op te werpen.
Je hebt als vader wettelijk gezien recht op omgang met je kind
Het is goed te weten dat je wettelijk gezien als vader altijd recht hebt op de omgang met je kind of kinderen uiteraard. Dit is uiteraard het geval als je de biologische vader bent maar ook als je na erkenning juridisch gezien wordt als vader van een kind. Je hebt zelfs recht op omgang met je kind als je het kind als biologische vader niet erkend zou hebben.
De omgang van gescheiden ouders met hun kinderen wordt vastgelegd in het ouderschapsplan. Het opstellen van een ouderschapsplan heeft als belangrijkste doelstelling dat de kinderen zo min mogelijk last te laten ervaren van de scheiding. Bij het vormgeven van een omgangsregeling spelen zowel de belangen van de vader als de moeder en rol maar het belang van het kind krijgt prioriteit. Ondanks dat vormt de omgangsregeling wel vaak het belangrijkste strijdpunt tussen vader en moeder. De kinderen zijn immers het belangrijkste bezit van beiden en daar wordt dan ook flink voor gestreden.
Hoe worden omgangsregelingen opgesteld?
Het opstellen van een omgangsregeling is maatwerk. Iedere (gezins) situatie is immers anders. Scheidende ouders hebben zelf de mogelijkheid om omgangsregelingen op te stellen maar zoals aangegeven, dit kan bij een vechtscheiding een lastige opgave zijn omdat de ouders in conflict zijn met elkaar. In de praktijk gebeurt het dan ook vaak dat de rechten van een vader bij een omgangsregeling worden ondergesneeuwd doordat de kinderen vaak bij hun moeder wonen en door haar worden opgevoed.
Rechten van vaders bij omgangsregelingen
Ook al wonen de kinderen bij de moeder, zij heeft de verplichting om de vader te betrekken bij opvoedkundige zaken en het nemen van belangrijke beslissingen over de kinderen. Daarnaast mag zij nooit een omgangsregeling weigeren en de kinderen weghouden bij de vader. Alleen een rechter heeft de bevoegdheid om eventueel de omgang van vader en kinderen te ontzeggen. Recht op omgang met je kind is dan ook een wettelijk recht van vaders. Als er sprake is van normale omstandigheden, zou een vader in de gelegenheid moeten worden gesteld om zijn kinderen minimaal om de week een volledig weekend en wekelijks een vaste dag te zien. Daarnaast ben je als ouder verplicht om het contact met de andere ouder bij de kinderen te bevorderen.
Is het strafbaar als een kind wordt weggehouden bij de vader?
Helaas zijn er geen wettelijke sancties geformuleerd als een kind doelbewust wordt weggehouden bij de vader of als er andere regels en afspraken niet worden nagekomen. Er zijn echter wel maatregelen die je kunt nemen. Je kunt het naleven van de omgangsregeling immers afdwingen via de rechter. Daarnaast kun je hier ook een wijzigingsverzoek voor een omgangsregeling indienen als je van mening bent dat je als vader je kinderen te weinig ziet.
In veel situaties zijn dit stappen die niet direct nodig blijken te zijn. Je kunt er immers ook voor kiezen om gebruik te maken van de diensten van een gespecialiseerde echtscheidingsmediator om het herzien van een ouderschapsplan met je ex-partner te bespreken. In veel gevallen is dit een zeer effectieve optie waarbij afspraken worden geformuleerd met als doel dat je als ouders samen de opvoeding van je kinderen kunt vormgeven. Informeer gerust vrijblijvend hoe onze Scheidingsprofs je/ jullie hierbij kunnen ondersteunen.
Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!
Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.