Iedere tweede vrijdag van de maand september is het de “Dag van de Scheiding”. Traditioneel komt er rond deze periode de Nationale Echtscheidingsmonitor uit waarin een beeld wordt gevormd van de echtscheidingstrends. Op basis van de cijfers van Judex en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kun je onder andere zien in welk gebied de meeste echtscheidingen plaats vinden, het aantal echtscheidingen in Nederland ten opzichte van andere Europese landen en welke huwelijken het meest ontbonden worden. In dit artikel vind je de soms (verrassende) antwoorden op deze vragen.
Verrassend: het aantal echtscheidingen neemt nog steeds af
De grootste verrassing in de Nationale Echtscheidingsmonitor 2021 is misschien wel dat het aantal echtscheidingen nog steeds afneemt. Het percentage echtscheidingen zit zelfs op het laagste niveau van de laatste 10 jaar! Dit is een enorme verrassing gezien het feit dat de corona crisis, en alle bijbehorende beperkingen, gerust gezien kan worden als een ware huwelijkstest. Juist deze onzekere corona periode en de ongunstige huizenmarkt (lees: huizenprijzen) kunnen gezien worden als de belangrijkste oorzaken van het uitstelgedrag wat in 2020 en het eerste deel van 2021 zichtbaar is. Dit is een van de redenen dat Scheidingsprofs een gecombineerde dienstverlening van scheiden en wonen aanbiedt. Hierbij werkt een van onze Scheidingsprofs met een financieel adviseur om je zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn. Daarnaast ontdekken steeds meer scheidende stellen de veelzijdige mogelijkheden van het online scheiden waarbij fysiek contact op geen enkel moment gedurende het echtscheidingstraject noodzakelijk is.
Naast het bovenstaande is het wel goed om deze cijfers in perspectief te zien. Er worden immers ook veel minder huwelijken afgesloten dan in het verleden het geval was. Stellen kiezen steeds vaker voor het aangaan van een geregistreerd partnerschap. Het aantal beëindigen van een geregistreerd partnerschap stijgt jaarlijks immers wel.
Verhouding homohuwelijken t.o.v. heterohuwelijk
Het was op 1 april 2021 precies 20 jaar geleden dat in Nederland het eerste homohuwelijk is afgesloten. Voor Judex en CBS is dit een goed moment om een blik te werpen op de verhouding tussen het aantal scheidingen van homohuwelijken ten opzichte van heterohuwelijk. Hierbij is het jaar 2010 als ijkpunt genomen. De cijfers wijzen uit dat het huwelijk tussen twee vrouwen het meest (26%) stuklopen. Dit is een hoger percentage dan het aantal man-vrouw huwelijken (16%) dat ontbonden wordt. Een huwelijk tussen twee mannen wordt het minst vaak ontbonden. Hiervan is in 14% van de gevallen sprake.
Steeds minder echtscheidingen met kinderen
Uit de cijfers van Judex en het CBS blijkt dat er steeds minder echtscheidingen zijn waarbij kinderen betrokken zijn. Hoe vaker een stel getrouwd is, hoe vaker zij kinderen krijgen. Hieruit kan de conclusie getrokken dat er steeds meer kinderen zijn betrokken bij een scheiding. Dit onderstreept het belang dat scheidende ouders in goed overleg uit elkaar gaan. Hierbij kan bemiddeling bij echtscheiding van grote waarde zijn.
In welk gebied worden de meeste echtscheidingen uitgesproken?
Als er gekeken wordt naar de landelijke statistieken met betrekking tot gebieden waar de meeste echtscheidingen plaatsvinden, zijn er grote verschillen tussen de provincies te zien. Opvallend is dat er in de provincies Drenthe, Groningen en Limburg (verhoudingsgewijs) de meeste echtscheidingen worden uitgesproken. De provincie Groningen is de “echtscheidingskoploper”. Dat de genoemde provincies zelfs hoger scoren dan de Randstad is wel te verklaren. In deze gebieden zijn koppels veel vaker getrouwd in vergelijking met de Randstad. In de provincie Overijssel vinden verhoudingsgewijs de minste echtscheidingen plaats.
Tot slot nog het antwoord op de vraag wat de verhouding in het aantal echtscheidingen in Nederland is ten opzichte van andere Europese landen. In dit opzicht lopen we in Nederland niet uit de pas en scoren we “gemiddeld”. In oost Europa wordt er relatief veel getrouwd en zijn er weinig scheidingen. In Oostenrijk en Spanje zijn er bovengemiddeld veel scheidingen. Ook in België worden er iets meer scheidingen uitgesproken dan in Nederland het geval is. In dit opzicht doen “we” het helemaal niet zo gek met z’n allen maar of Judex en het CBS volgend jaar wederom dit soort cijfers presenteren in de Nationale Echtscheidingsmonitor is niet vanzelfsprekend. De huizenmarkt en de corona situatie zullen bepalende factoren zijn.
Wordt dus vervolgd…
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.