Dat de wisseldag veel stress met zich mee kan brengen, zul je als gescheiden ouder ongetwijfeld herkennen. Wellicht heb je hier zelfs wekelijks mee te maken. De stress bij jezelf en de kinderen op dit soort momenten kan zelfs zo hoog oplopen dat er als een berg wordt opgezien tegen dit moment. Heb je er wel eens nagedacht hoe deze wisselstress ontstaat en wat je hieraan kunt doen? In deze blog geven we je inzicht hoe je wisselstress als gescheiden ouders kunt vermijden.

 

Zo ziet een wisseldag eruit

Voor de volledigheid is het goed om aan te geven wat een wisseldag precies is. Een wisseldag is de dag dat de directe zorg voor het kind of de kinderen wordt overgedragen van de ene naar de andere gescheiden ouder. Een wisseldag wordt ook wel een “wisselmoment” genoemd. Het is vaak een moment waar niet naar uitgekeken wordt. Voor de kinderen kunnen dit soort momenten een erg emotionele lading hebben, voor de ouders is de wetenschap dat ze hun kinderen weer voor een tijdje moeten missen vaak zeer lastig. Daarbij komt dat wisselstress veel voor. Gelukkig kun je deze extra stress op wisseldagen op een aantal eenvoudige manieren vermijden of in ieder geval voor een flink deel voorkomen. Hieronder een aantal praktische tips hoe je dit kunt doen, mede door een aantal valkuilen te vermijden.

 

Vermijd discussies en ruzie met je ex-partner op de wisselmomenten

De bekende wisselmomenten kunnen bijdragen aan loyaliteitsproblemen van de kinderen zelf. Dit werk je in de hand door een discussie aan te gaan of ruzie te maken met je ex-partner op de wisselmomenten. Dit is het slechtst denkbare moment om dit soort kwesties op te lossen. Is er iets belangrijks waar je het met je ex over moet hebben? Kies dan een ander moment om dit samen te bespreken. Geef dit ook aan als je ex en discussie lijkt aan te willen gaan op de momenten dat de zorg van de kinderen wordt overgedragen. Hiermee voorkom je dat er iemand van slag raakt en/of de kinderen mee kunnen luisteren met jullie ruzie of discussies.

 

Geef je kinderen de tijd om te acclimatiseren

Als je als ouder je kinderen een langere tijd niet hebt gezien, is het goed te begrijpen dat je erg benieuwd naar ze bent en veel vragen wil stellen. Het is echter belangrijk om je kinderen even de tijd te geven om te acclimatiseren en ze juist niet te veel vragen na een wisselmoment te stellen. Hierdoor kunnen ze zich onzeker voelen. Zorg dat de kinderen eerst tot rust kunnen komen en geen verplichting voelen om antwoorden op vragen te geven. De kinderen komen daarna vaak zelf wel met hun verhalen.

 

Praat niet negatief over je ex-partner tegen de kinderen

Het is een belangrijke tip die we je regelmatig geven op deze website maar ook nu van toepassing is. Door het negatief praten over je ex, belast je de kinderen met jouw problemen. Daarnaast zorgt dit gedrag voor de eerder genoemde loyaliteitsproblemen en doe je de kinderen pijn als je zo over hun vader of moeder praat. Tot slot zal dit gedrag ertoe leiden dat zij in de toekomst wat minder makkelijk vrijuit zullen praten.

 

Bereid de kinderen voor op de wisseldag

Kinderen hechten er veel waarde aan dat ze vooraf weten waar ze aan toe zijn. Het is dan ook goed om ze voor te bereiden op het wisselmoment. Benader dit wel positief en leg er zeer niet te veel nadruk op dat je ze zal missen. Op deze manier creëer je immers het gevoel dat ze zich schuldig gaan voelen. Maak het moment dus zeker niet te zwaar.

 

Brengen in plaats van halen

Diverse onderzoeken wijzen uit dat kinderen minder last hadden van wisselstress wanneer ze gebracht worden dan het geval is als ze gehaald worden. Voor kinderen is het dus het prettigst als de ouder bij wie zij op dat moment verblijven ze naar de andere ouder brengt. Daarnaast voorkom je dat een kind snel moeten worden omgekleed voor het wisselmoment of al uren voor het raam staat in afwachting van de andere ouder. Een ander voordeel van brengen in plaats van halen, is dat je hiermee zorgt voor een logische afsluiting van een periode. De reis kan dienen voor een rustige overgang.

 

Met een kofferkind maak je de wissel niet alleen voelbaar maar ook zichtbaar

Als jullie als ouders er geen vertrouwen in hebben dat het wisselmoment op een goede manier verloopt en je de momenten van de overdracht van de kinderen op een parkeerplaats (waarbij jullie elkaar niet aankijken) willen besparen, kun je ervoor kiezen voor een neutraal wisselmoment. De ene ouder brengt de kinderen naar school, de andere ouder haalt de kinderen weer op van school. Streef er bij het maken van de afspraken wel naar om van je kind geen kofferkind te maken dus een extra tas of letterlijk een koffertje mee naar school te geven. Op deze manier maak je de wissel niet alleen voelbaar maar ook zichtbaar wat veel negatieve effecten kan hebben op het kind zelf. Voor de spullen kan vaak wel een neutrale plaats gevonden worden voor een overdracht zonder dat jullie elkaar als ouders hoeven te zien.

 

Kies het juiste wisselmoment

Tot slot is het belang om het juiste wisselmoment te kiezen. Voor het ene kind is de genoemde “school constructie” erg prettig, voor het andere kind is het juist prettig om ‘s ochtends of juist ‘s avonds naar de andere ouder gebracht te worden. Praat hier vooral samen over en bekijken wat in jullie situatie slim is. Vinden jullie het moeilijk om hierover samen in gesprek te gaan? Dan helpen onze Scheidingsprofs jullie graag verder.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.