Het is wellicht helemaal niet een punt waar je stil bij staat als je definitief besloten hebt om bij je partner weg te gaan maar een scheiding is wel een moment waarop je ook je uitvaartwensen moet herzien. Het is waarschijnlijk een punt waar je niet eens aan wilt denken. Dat is best logisch, je hebt genoeg stress en verdriet aan je hoofd. Je wensen met betrekking tot je uitvaart zijn toch zaken waar je aan moet denken bij zo’n ingrijpende verandering in je leven, wat een scheiding toch is. In zo’n periode waarin je voor je gevoel toch alles moet overdenken en overzien zijn zaken als je uitvaart en je erfenis wel punten die op je to-do list moeten komen. We vertellen je in deze blog alles over.

 

Welke zaken met betrekking tot je uitvaart en erfenis moeten overwogen worden bij een scheiding?

Het zijn zaken waar je liever niet over wil praten, zelfs niet over wil nadenken. Toch zijn zaken met betrekking tot je uitvaart en erfenis wel aspecten die je tegen het licht moet houden als je gaat scheiden. De kans is immers zeker niet uitgesloten dat je hier gedurende je huwelijk het een en ander over hebt vastgelegd. Het kan zijn dat jullie elkaar in het testament hebt opgenomen, een gezamenlijke uitvaartverzekering hebt afgesloten of hebben vastgelegd dat jullie een familiegraf met elkaar delen. Bij een scheiding is de kans uiteraard groot dat je dit soort zaken graag wil herzien.

 

Je scheiding en je uitvaart

Onze Scheidingsprofs vinden het best lastig om over de uitvaart te beginnen bij stellen die toch al de stress van de scheiding ervaren. Het is een lastig en misschien wel pijnlijk onderwerp waar toch even over gesproken moet worden. Hoewel je het als scheidend stel wellicht helemaal niet het gepaste moment vindt om over uitvaart zaken na te moeten denken, is dit toch echt wel een verstandige keuze. Het is immers niet uitgesloten dat je in gelukkiger tijden hebt besloten om je volledige nalatenschap aan je partner over te laten dragen bij overlijden. Het is goed om je hierbij wel een duidelijk beeld te schetsen met betrekking tot de prioriteitenstelling. Een eventuele verandering met betrekking tot de verdeling van je erfenis en je uitvaartwensen zullen in vrijwel geen geval van invloed zijn op de afhandeling van je echtscheiding. Hiermee willen we je meegeven dat je dit soort zaken niet direct gedurende het doorlopen van je echtscheidingstraject hoeft te regelen. Het is zeker wel verstandig om dit soort zaken wel direct na je scheiding op te pakken. Je wil toch de bekende lastige situaties voorkomen.

 

Wat heb je al vastgelegd vóór je scheiding?

Het kan zomaar zo zijn dat de bovenstaande informatie best veel impact op je heeft. Dat is zeer begrijpelijk. Iedereen verwerkt de scheiding op zijn of haar eigen manier en in zijn of haar eigen tempo. In veel gevallen hoef je gelukkig ook niet direct fysiek bij een uitvaart instantie of een notaris aan te kloppen om je verandering fan wensen te bespreken of hier besluiten in te nemen. Een notariële akte (in dit geval een testament) is online in te zien. Je kunt deze in alle rust en op ieder gewenst moment doornemen om je wensen op een rij te zetten. Dit is ook het geval bij het wijzigen van je uitvaartverzekering, de voorwaarden van een uitvaartfonds, de oorspronkelijke wensen met betrekking tot het gebruik maken van een familiegraf of het vastleggen van je wensen met betrekking tot je uitvaart zelf op de website van een uitvaartorganisatie.

Veel uitvaartorganisaties hebben voor deze laatste doelstelling een uitvaart checklist ter beschikking gesteld. Hierin kun je aangeven wie de uitvaart regelt, hoe de financiële afhandeling is verzorgd en wat je uitvaartwensen zijn. De term “checklist” klinkt weer wat klinisch en zakelijk. Dit lijkt wat ongepast maar in dit geval is dit wel een uitstekend hulpmiddel om stap voor stap over dit soort lastige zaken na te denken, zeker nu je er als gevolg van de scheiding er misschien even alleen voor staat.

 

Je staat er niet alleen voor

Uiteraard hoeft dit laatste niet het geval te zijn omdat je altijd terug kunt vallen op de persoonlijke ondersteuning van onze Scheidingsprofs op dit gebied. We helpen je graag met persoonlijk advies over dit soort lastige zaken. Maak gerust gebruik van onze vakkennis en ervaring op dit gebied en neem gerust contact met ons op. Onze Scheidingsprofs zullen je onder andere adviseren dat je zeker iets leuks moet gaan doen om je lekker te ontspannen na het nadenken over dit beladen onderwerp. Leuk is immers anders maar het nadenken over dit soort zaken is helaas wel iets wat bij een echtscheiding aan de orde kan komen…

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.