Ouderverstoting is een term die betrekking heeft op het verliezen van contact met je kinderen als gevolg van een scheiding waarbij de ene ouder er alles doet om de kinderen bij de andere ouder weg te houden. Ouderverstoting (ook wel oudervervreemding genoemd) kan hele nare gevolgen hebben voor zowel het kind of de kinderen zelf als de ouder die niet meer bezocht wordt. In dit artikel gaan we dieper in op deze situatie.

 

Je kind kwijtraken als gevolg van een echtscheiding

Een echtscheiding is voor veel mensen als erg genoeg maar als dit het gevolg heeft dat je het contact met je kind of kinderen ook nog eens kwijtraakt hierdoor maakt de situatie extra erg. Deze situatie wordt ook wel “ouderverstoting” genoemd en dit gebeurt vaker dan je denkt. In dit geval willen de kinderen geen contact meer hebben met een van de ouders. Hierbij lijkt het initiatief te komen van de kinderen zelf maar in veel gevallen is dit absoluut niet het geval! Vooral bij vechtscheidingen komt het regelmatig voor dat de andere ouder de veroorzakende factor is. Hij of zij speelt de kinderen uit tegen de andere ouder om de ex-partner buiten te sluiten. Dit gebeurt eenvoudigweg door de andere ouder zwart te maken in de ogen van de kinderen. Er is dus sprake van een “good-one” – “bad-one” rol tussen de ouders. Hierdoor ontstaat er een hele nare situatie waarbij de kinderen de betreffende ouder lang niet zien of spreken.

 

Gevolgen van oudervervreemding

De gevolgen van oudervervreemding kunnen enorm groot zijn. Kinderen worden immers gemanipuleerd en gehersenspoeld door een van de ouders met als doel om het contact met de andere ouder te verbreken. Hierbij wordt er vaak voorbijgegaan aan de gevolgen voor de kinderen van zo’n situatie. Oudervervreemding werkt immers heel verwarrend voor kinderen die als gevolg van de scheiding toch al op zoek zijn naar zekerheid en veiligheid. Hierdoor kunnen ze in een loyaliteitsconflict komen en hun eigen identiteit verliezen. Dit kan weer leiden tot een laag zelfbeeld en depressieverschijnselen.

 

Kenmerken ouderverstoting op een rijtje:

  • Sabotage van afgesproken of opgelegde omgang
  • Kinderen met regelmaat weghouden bij omgangsmomenten
  • Andere ouder zwart maken door valse beschuldigingen te uiten
  • De volledige controle willen uitoefenen op de kinderen

 

Hoe herken je ouderverstoting en wat kun je eraan doen?

Het herkennen van ouderverstoting is niet heel gemakkelijk mede omdat een buitenstaander dit signaal moet opvangen. Deze situatie speelt immers binnen de familie af. Het zijn dus de kinderen zelf die de onbewuste signalen afgeven. Als er sprake is van ouderverstoting kun je dit herkennen aan het feit dat een kind alleen maar positief praat over de ene ouder en juist heel negatief over de andere ouder. Daarnaast kan er sprake zijn van ouderverstoting als een kind geen empathie of schuldgevoel lijkt te hebben naar de andere ouder en ervoor kiest om de verstotende ouder na te praten.

Het bovenstaande roept de vraag op wat er tegen ouderverstoting te doen is. In eerste instantie kom je uit op bemiddeling. Een goed gesprek kan een zeer effectieve werking hebben. Om je hierbij te helpen kun je uiteraard gebruik maken van de ervaring en expertise van onze Scheidingsprofs. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Mocht bemiddeling geen oplossing bieden, zal er de gang naar de rechter gemaakt moeten worden. Daarnaast is de politiek ook druk doende om de wet aan te passen om “weigerouders” strenger te kunnen aanpakken. Laten we hopen dat dit echter niet nodig is en beginnen met een goed gesprek. In veel gevallen lost dit al veel op!

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.