In Nederland geldt bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap een zogenaamde wederzijdse onderhoudsplicht. Ga je scheiden? Dan blijft de onderhoudsplicht gelden. Je kunt dit vastleggen in een alimentatieregeling voor zowel de partner als kinderen. Deze regeling duurt een bepaalde tijd en in dit blog vertellen we je meer over de duur van de kinderalimentatie.
Tot wanneer betaal je kinderalimentatie?
In Nederland is kinderalimentatie tot het 18e levensjaar verplicht. Maar echter loopt het in de praktijk vaak wat langer door, tot kinderen 21 jaar oud zijn. Hier onder leggen we daar wat meer over uit.
Tot het 18e levensjaar verplicht
Totdat een kind 18 jaar oud wordt, is het betalen van kinderalimentatie voor het levensonderhoud verplicht in Nederland. De alimentatie wordt altijd betaald aan de verzorgende ouder. We verstaan onder de kosten van levensonderhoud niet alleen de kosten voor eten, drinken en kleding, maar bijvoorbeeld ook de lidmaatschappen van sportclubs, feestjes, enzovoort.
Van het 18e tot 21e levensjaar
In de meeste gevallen loopt de alimentatie regeling door tot het 21e levensjaar van het kind. De meeste kinderen zijn van hun 18e tot hun 21e nog helemaal niet in staat zichzelf in hun levensonderhoud te voorzien, omdat ze dan nog studeren of een opleiding volgen. Wat wel anders is, is dat van hun 18e tot 21e levensjaar de alimentatie aan de kinderen zelf betaald wordt en niet meer aan de verzorgende ouder. De hoogte van de alimentatie blijft dan ook meestal gewoon zoals het was. Een rechter kan de alimentatieplicht wel ongedaan maken als het kind zijn of haar studie niet serieus neemt of wanneer het kind zich erg misdraagt, dat het wel zo fatsoenlijk is naar de betalende ouder toe dat de rechter gevraagd kan worden de alimentatieregeling stop te zetten. In de praktijk komt het echter nauwelijks voor.
Ook als een kind al wel een eigen inkomen verdiend vanaf zijn 18e, dan hoeft er, logisch, ook geen kinderalimentatie meer betaald te worden.
Onze Scheidingsprofs hebben veel ervaring met het maken van een alimentatieberekening en zijn uiteraard op de hoogte van de laatste regelgeving hieromtrent. Zowel bij een online scheiding als bij scheiden via mediation staan wij voor jullie klaar.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.