Een onderhoudsplicht voor stiefouders, misschien heb je er nog nooit van gehoord. Wettelijk gezien bestaat deze regel echter wel! Volgens de wet ben je dus als stiefouder verplicht om bij te dragen in de kosten van je stiefkind(eren). Hoe dit zit, lees je in deze blog.

 

Stiefouder als derde partij in de onderhoudsverplichting

Elders op deze website vind je een artikel over de onderhoudsverplichting van scheidende partners naar elkaar en naar de kinderen toe. Ben je een stiefouder of gaat de vader/moeder van jouw minderjarige kinderen hertrouwen met een nieuwe partner? Dan is deze stiefouder de derde onderhoudsplichtige en dat is iets waar lang niet iedereen bij stil staat.

 

Wanneer ben je stiefouder?

Het is goed om eerst te definiëren wanneer je volgens de wet stiefouder bent. Dit is het geval als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap bent aangegaan met de vader of moeder van het stiefkind. In dat geval is er dan ook sprake van een onderhoudsplicht. Dit is dus niet het geval bij het ongehuwd samenwonen. Op het moment dat er sprake zou zijn van een scheiding van de vader/moeder van de minderjarige kinderen en de stiefouder, vervalt automatisch de onderhoudsplicht voor de laatstgenoemde. 

 

Drie onderhoudsplichtigen

Zolang er dus een gezin wordt gevormd met het stiefkind, en beide biologische ouders zijn nog in leven, zijn er dus drie onderhoudsplichtigen: de stiefouder, de echtgenoot van de stiefouder (en dus de biologische vader of moeder) en de andere ouder van het stiefkind. De vraag die hierbij opkomt, heeft betrekking op de kosten die de stiefouder moet betalen bij deze constructie. Moet hij of zij evenveel betalen als de biologische ouders of wat minder?  

 

Alimentatieplicht stiefouder

Met betrekking tot de ‘alimentatieplicht stiefouder’ zijn er uiteraard wettelijke regels opgesteld. Hierin wordt beschreven dat de ouders en de stiefouders gelijk in rang zijn. Dit wil zeggen dat de kosten in drie gelijke delen worden opgesplitst. Uit de praktijk blijkt dat dit de hoofdregel is die als basis wordt gehanteerd bij het toepassen van “bijzondere omstandigheden”. Deze “bijzondere omstandigheden” kunnen betrekking hebben op een veelzijdigheid aan aspecten. Er kan immers worden gekeken naar zaken als de band tussen de stiefouder en het minderjarige kind, de mate waarop het stiefkind contact heeft met de andere ouder en uiteraard speelt ook de financiële draagkracht van alle betrokkenen een rol in dit verhaal. De feitelijke verdeling verschilt dus per situatie en hangt dus van de omstandigheden af.

 

Herberekening kinderalimentatie

Zoals je uit het bovenstaande kunt opmaken, kan het huwelijk van de biologische ouder met de stiefouder een reden zijn om de kinderalimentatie te herberekenen. in dit geval is er sprake van maatwerk aangezien er geen sprake is van een standaard situatie. Wil je hier meer over weten of heb je interesse in persoonlijk advies hierover? Neem dan contact op met onze Scheidingsprofs. Zij kunnen je hierover persoonlijk adviseren

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.