Tussen 2001 en 2009 bestond in Nederland de flitsscheiding. Sinds 1 maart 2009 bestaat deze vorm van scheiden niet meer. Dus een huwelijk ontbinden buiten de rechter om bestaat al even niet meer. Wat was de flitsscheiding eigenlijk? En wat is nu de snelste manier om te kunnen scheiden?
Wat was een flitsscheiding
Bij een flitsscheiding werd het huwelijk door een ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente werd omgezet in een geregistreerd partnerschap. Dit geregistreerde partnerschap kon vervolgens heel simpel worden ontbonden zonder de tussenkomst van een rechter bijvoorbeeld bij de notaris of zelf online. Er moest alleen naar de rechtbank worden gegaan als er minderjarige kinderen bij betrokken waren in verband met het verplichte ouderschapsplan. Minister Donner was degene die in 2005 het wetsvoorstel Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding aankondigde. Na akkoord door de Tweede Kamer in 2007, ging ook de Eerste Kamer akkoord en werd de wet op 25 november 2008 aangenomen. De wet ging in per 1 maart 2009 en sindsdien is de flitsscheiding dus niet meer mogelijk. In totaliteit zijn zo’n 30.000 huwelijken door middel van een flitsscheiding ontbonden.
Manieren om snel te scheiden
De flitsscheiding was dé manier om snel te scheiden als je op enigszins goede voet uit elkaar ging en er geen kinderen bij betrokken waren. Tegenwoordig kan je op een paar andere manier redelijk snel scheiden.
Scheiden met een mediator
Je wilt snel scheiden, maar het is soms lastig om samen goede gesprekken te voeren over de afspraken die gemaakt moeten worden. Scheiden met een neutrale expert in de vorm van een mediator is dan ideaal. Een mediator voert gesprekken met beide partijen om de behoeftes in kaart te brengen. Daarnaast zal de mediator ook duidelijkheid proberen te krijgen met betrekking tot wat er allemaal geregeld moet worden om de scheiding goed te kunnen regelen. Ook probeert de mediator, als dat nodig is, problemen en meningsverschillen te bespreken en daarna uit de wereld te helpen. Wel zo prettig. Je gaat op een goede manier uit elkaar waarbij er afspraken worden gemaakt waar iedereen tevreden mee is.
Online echtscheiding
Als je nog sneller wilt scheiden lijkt een online scheiding het meest op een flitsscheiding. In principe regel je alles zelf. Samen met je aanstaande ex maak je alle afspraken en legt deze vast in de documenten die toegestuurd krijgt. Na het invullen van de documenten hoef je ze alleen maar terug te sturen en de rest wordt geregeld. Jullie hoeven niet zelf naar de rechtbank. Je ontvangt vanzelf bericht wanneer de rechter de scheiding heeft uitgesproken en wordt ingeschreven in het register van de gemeente.
Een online echtscheiding is dus alleen geschikt voor stellen die nog goed met elkaar kunnen praten en samen alle afspraken kunnen maken rondom de scheiding. Hebben jullie kinderen? Dan word je daarin online begeleid bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Momenteel is online scheiden de snelste en goedkoopste manier van scheiden in Nederland. Bovendien is het ook erg makkelijk. Je hebt zelf de controle, maakt de afspraken en legt dit samen vast. Onze Scheidingsprofs kunnen je heel goed uitleggen hoe scheiden met een mediator of hoe online scheiden werkt. Neem gerust contact met ons op, zodat we jullie hier persoonlijk mee kunnen helpen.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.