Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap
Maar eerst even een stapje terug. In Nederland zijn er een viertal mogelijkheden wat de achternaam betreft zodra je trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat. Deze vier mogelijkheden gelden voor beide partners.
In dit voorbeeld leggen we het gemakshalve uit met een vrouw en een man die trouwen. Mevrouw heeft als meisjesnaam Klaasen en meneer heet Jansen. De vier keuzemogelijkheden:
- Mevrouw Klaasen
- Mevrouw Jansen
- Mevrouw Jansen – Klaasen
- Mevrouw Klaasen – Jansen
Deze combinaties gelden dus ook voor meneer als hij dat zou willen.
Het naamgebruik wordt geregistreerd in de Basisregistratie Personen (BRP, voorheen het GBA) van de gemeente waar je ingeschreven staat. De BRP geeft de registratie vervolgens weer door aan alle overheidsinstanties, zoals bijvoorbeeld de Belastingdienst en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Op al je officiële documenten zoals je paspoort en rijbewijs blijft altijd je eigen achternaam staan. In bovengenoemd voorbeeld dus ‘Klaasen’. Je kunt wel bij het aanvragen van een nieuw document vragen ook de achternaam van je partner te vermelden. Deze komt dan onder je eigen naam te staan.
Na de echtscheiding
Na het beëindigen van het huwelijk of geregistreerd partnerschap gebeurt er in eerste instantie niets met de naam. Zowel jij als je ex-partner kunnen de vier achternaam combinaties gebruiken. In dit voorbeeld leggen we het gemakshalve uit met een vrouw en een man die zijn getrouwd. Mevrouw heeft als meisjesnaam Klaasen en meneer heet Jansen. De vier keuzemogelijkheden:
- Mevrouw Klaasen
- Mevrouw Jansen
- Mevrouw Jansen – Klaasen
- Mevrouw Klaasen – Jansen
Deze combinaties gelden dus ook voor meneer als hij dat zou willen.
Je kunt je ex dus niet snel verbieden je achternaam te gebruiken (of andersom). Zeker als jullie kinderen hebben. Als die er niet zijn, dan is het eventueel mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Je kunt dan bij de rechter verzoeken je ex een verbod op te leggen jouw achternaam te gebruiken met daaraan een dwangsom gekoppeld bij het wel gebruiken van je naam. Een advocaat kan in detail uitleggen onder welke voorwaarden je dit kan aanvragen.
Je hoeft bij scheiding niet een definitieve keuze qua naam te maken. Dat zal waarschijnlijk wel geleidelijk gaan. Want waarschijnlijk was het zo vertrouwd de achternaam van je partner. Maar na een tijdje of misschien wel direct, dat kan natuurlijk ook, wil je toch je eigen naam weer gebruiken omdat je je dan niet meer zo verbonden zult voelen met je ex. Je kunt na je echtscheiding je nieuwe naam gebruik weer laten registreren in het BRP. Maar zoals gezegd, dat kan ook later en hoeft dus niet direct. Let op: op het moment dat je opnieuw trouwt of een geregistreerd partnerschap aangaat, kan je niet meer de naam van je ex gebruiken.
Bekijk hier meer informatie over alle zaken die je tijdens een scheiding moet regelen.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.