Elke tweede vrijdag van september is het de Dag van de Scheiding. Op 15 september 1976 heeft in Nederland de eerste scheiding plaatsgevonden. Sinds dat moment zijn er verschillende opmerkelijke trends te zien als het gaat om scheiden. De belangrijkste trends op het gebied van huwelijken en scheidingen worden in kaart gebracht in de Echtscheidingsmonitor. Ook dit jaar wordt er ter ere van de Dag van de Scheiding de Echtscheidingsmontior 2022 uitgebracht.
In dit artikel lees je de belangrijkste resultaten over het onderwerp scheidingen in tijden van crisis.
Wat zijn de belangrijkste trends in het aantal scheidingen?
Uit de cijfers van Judex is gebleken dat er minder scheidingen plaatsvinden bij een huwelijk die 0 tot 2 jaar getrouwd zijn. Ook Scheidingsprofs ziet deze trend terug in hun cijfers. De groep kort gehuwelijkten ontbreken. Vanaf een huwelijk die tussen de 10 en 15 jaar duurt, begint het aantal scheidingen juist weer toe te nemen.
Een mogelijke verklaring voor deze trend is de corona crisis. Omdat stellen meer moeite moeten doen om een huwelijk te regelen, wordt er bewust getrouwd. Stellen die bewuster gaan trouwen, gaan ook minder snel scheiden.
Wat is de voorspelling geweest voor scheiden in tijden van corona crisis?
Verschillende echtscheidingsadvocaten voorspelden in de Echtscheidingsmonitor van 2021 een stijging in het aantal scheidingen zodra de corona crisis voorbij was. Deze voorspelling was vooral gebaseerd op de eerdere economische crisis van 2014. Maar ook de leefregels die de corona crisis met zich meebracht, werd gezien als een extra factor om een stijging te zien in het aantal scheidingen. Stellen zaten meer op elkaars lip, waardoor ook irritaties sneller op kunnen lopen met een scheiding als gevolg.
Is deze voorspelling voor scheiden in tijden van crisis uitgekomen?
Ondanks dat de echtscheidingsadvocaten een stijging hadden verwacht in het aantal scheidingen, blijkt dit nog niet uit de cijfers. Uit de Echtscheidingsmonitor blijtk dat er nog geen duidelijke piek te zien is. Hoe dit kan? Judex verwacht vooral dat dit komt door het bewust trouwen, maar ook omdat mediation door de corona leefregels minder goed mogelijk was. Verwacht wordt dat ook in het aantal scheidingen met behulp van een mediator zal stijgen.
Wat is de invloed van de huizenmarktcrisis op het aantal scheidingen?
Niet alleen de corona crisis heeft invloed op het aantal scheidingen in Nederland, ook de krappe huizenmarkt lijkt een grote rol te spelen. Vooral bij vrouwen is de koopkracht terug aan het lopen. Een betaalbare woning kunnen vinden in de overspannen huizenmarkt, is dan ook een lastige situatie. Zo blijkt uit de Echtscheidingsmonitor van 2022 dat de bestaande koopwoningen in mei 2022 18,8% procent duurder zijn, dan in mei 2021.
Er lijkt een trend te zien in het aantal scheidingen en de prijzen voor een woning per provincie. Relatief gezien waren er de minste scheidingen in Friesland. In de hoofdstad van de provincie Friesland kan je het beste terecht als je op zoek bent naar een woning met de laagste woningprijs. Ook was er in bijna alle provincies in Nederland een daling te zien in het aantal scheidingen, behalve in de provincie Overijssel. Er kan worden gezegd dat hoe duurder de huizen zijn, hoe minder snel je gaat scheiden.
Heb je vragen over dit onderwerp of kunnen we je persoonlijk van advies voorzien? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met onze Scheidingsprofs.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.