Mijn (schoon)familie reageert niet goed op onze scheiding  

Scheiden wordt niet voor niets gezien als een van de moeilijkste ervaringen die je kunt meemaken als het gaat om emoties. Het is niet alleen emotioneel voor jou en je ex-partner, maar het kan ook een aardverschuiving veroorzaken in de relaties met zowel je schoonfamilie als je eigen familie. Vaak wordt aangenomen dat scheiden alleen impact heeft jullie, als echtpaar, maar de realiteit is dat het de hele familiedynamiek kan veranderen. Reageert jouw familie of schoonfamilie niet zoals je had gehoopt? En weet je niet hoe je hier goed mee om kunt gaan? Lees dan dit nieuwste blog, vol met tips om hier goed mee om te kunnen gaan! 

Je familie en schoonfamilie inlichten 

Als je hebt besloten om te scheiden, is open en eerlijke communicatie van onschatbare waarde. Vertel je schoonouders respectvol over jullie beslissing en geef hen de ruimte om hun gevoelens te uiten. Luister naar hen zonder oordeel, zelfs als hun reacties negatief zijn. Hetzelfde geldt voor je eigen familie. Probeer ook met hen open te praten en begrip te kweken voor jullie situatie.

Een negatieve reactie? 

Is de reactie niet zoals je had gehoopt? Als de reacties van je schoonfamilie of je eigen familie te negatief worden, wees dan niet bang om duidelijk je grenzen aan te geven. Vertel hen wat voor gedrag acceptabel is en wat niet. Blijf altijd respectvol, zelfs als ze boos of overstuur zijn, maar respecteer ook je eigen grenzen en neem afstand als de situatie te belastend wordt.

Voor veel stellen is de zorg voor de kinderen een van de grootste zorgen tijdens een scheiding. Als er kinderen betrokken zijn, is het cruciaal om hun welzijn voorop te stellen. Probeer conflicten met beide families buiten het zicht en gehoor van jullie kinderen te houden en zorg ervoor dat ze geen deel uitmaken van eventuele spanningen tussen jullie en/of jullie families.

Trouw blijven aan jezelf 

Als een van de families negatief wordt over jou als persoon, probeer dan te onthouden dat hun mening niet noodzakelijkerwijs jouw eigenwaarde bepaalt. Het is belangrijk om trouw te blijven aan jezelf en respect te hebben voor wie je bent, ongeacht wat anderen denken. Focus op het vinden van innerlijke kracht en zelfvertrouwen, en laat je niet ontmoedigen door negatieve opmerkingen van anderen. En natuurlijk ook niet onbelangrijk: geef het tijd. Het acceptatieproces voor een scheiding kan lang duren, niet alleen voor jou, maar ook voor zowel je schoonfamilie als je eigen familie. Geef het tijd en ruimte voor iedereen om te wennen aan de nieuwe realiteit. Met geduld en begrip kan de relatie met beide families zich na verloop van tijd verbeteren.

Scheiden op een laagdrempelige manier?  

Omgaan met negatieve reacties van zowel je schoonfamilie als je eigen familie bij een scheiding is geen gemakkelijke taak, maar het is wel mogelijk. Door open communicatie, het stellen van grenzen, het welzijn van de kinderen voorop te stellen, steun te zoeken bij anderen, respect voor jezelf te behouden en geduld te hebben, kun je deze uitdaging overwinnen en uiteindelijk gezondere relaties opbouwen met beide families. Heb je hulp nodig of lig je nog in scheiding? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.