Een mediationgesprek voeren met je (ex)partner? 

Mediation kan een waardevol proces zijn om eventuele conflicten op te lossen en tot een eerlijke regeling te komen als het gaat om een scheiding. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw standpunten ook gehoord worden tijdens mediationgesprekken met je ex-partner? Hier zijn enkele belangrijke stappen en overwegingen om ervoor te zorgen dat je effectief communiceert en dat de belangen van beide partijen gehoord worden.  

Open communicatie en respect 

Het doel van mediation is om een win-winsituatie te creëren, waarin beide partijen zich gehoord en begrepen voelen. Dit vereist open communicatie, respect voor elkaars standpunten en de bereidheid om samen te werken aan een oplossing. Het is belangrijk om te beseffen dat mediation niet gaat om winnen of verliezen, maar om het vinden van een werkbare oplossing voor alle partijen.

Emoties kunnen hoog oplopen tijdens mediation, vooral wanneer gevoelige onderwerpen aan bod komen. Het is daarom heel belangrijk om kalm te blijven en respectvol te communiceren, zelfs als je het oneens bent met je ex-partner. Respectvolle communicatie houdt in dat je niet alleen je eigen standpunten duidelijk maakt, maar ook open staat voor de standpunten van de ander. Dit bevordert een constructieve sfeer waarin beide partijen zich gehoord en gerespecteerd voelen. Vermijd beschuldigingen en verwijten, en focus in plaats daarvan op het oplossen van de problemen.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Een goede voorbereiding is allereerst heel belangrijk om ervoor te zorgen dat je standpunten tijdens de mediationgesprekken gehoord worden. Begin met het duidelijk formuleren van je eigen doelen en belangen. Wat is voor jou belangrijk in de uitkomst van deze gesprekken? Welke compromissen ben je bereid te maken en waar liggen je grenzen? Het kan nuttig zijn om je standpunten op papier te zetten en concrete voorbeelden te geven om je argumenten te ondersteunen. Denk ook na over de mogelijke standpunten en belangen van je ex-partner en bereid je voor op tegenargumenten. Door je goed voor te bereiden, kun je zelfverzekerd en gefocust aan de gesprekken deelnemen.

Helder en duidelijk 

Tijdens mediation is het belangrijk om duidelijk en specifiek te zijn over wat je wilt en waarom. Vage of algemene uitspraken kunnen gemakkelijk verkeerd begrepen worden of genegeerd worden. Wees concreet over je wensen en leg uit waarom ze belangrijk voor je zijn. Dit helpt de mediator en je ex-partner om je standpunten beter te begrijpen en serieus te nemen. Bijvoorbeeld, in plaats van te zeggen: “Ik wil meer tijd met de kinderen,” kun je specifieker zijn door te zeggen: “Ik wil de kinderen elke woensdagmiddag en om het weekend bij me hebben, omdat ik denk dat het belangrijk is dat ze regelmatig contact met beide ouders hebben.”

Als de emoties te hoog oplopen of als je het gevoel hebt dat je niet meer effectief kunt communiceren, vraag dan om een pauze. Een korte onderbreking kan helpen om tot rust te komen en je gedachten te ordenen. Het is beter om een pauze te nemen dan om door te gaan met een gesprek dat dreigt te escaleren. Gebruik de pauze om te reflecteren op wat er gezegd is en om je strategie aan te passen als dat nodig is.

Tijd voor mediation? 

Bij Scheidingsprofs werken we met professionele mediators die jullie gedurende het hele traject helpen en bijsturen waar nodig. De mediator is er om beide partijen te helpen om tot een oplossing te komen. Maak gebruik van hun expertise en begeleiding. Als je het gevoel hebt dat je standpunten niet gehoord worden, geef dit dan aan bij onze mediators. Zij kunnen je helpen om je punten duidelijker te maken en ervoor zorgen dat je stem in het gesprek wordt meegenomen. Wil je meer weten over mediation bij Scheidingsprofs? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.