Hoe voorkom je een sociaal isolement na je scheiding?  

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis die niet alleen je leven, maar je emoties op zijn kop zet. En soms heb je dan even helemaal geen zin meer om te praten over gevoelens, over wat je wilt of over hoe nu verder. Het is niet ongewoon dat mensen na een scheiding geïsoleerd raken. Gelukkig zijn er verschillende manieren om een sociaal isolement te voorkomen en je sociale netwerk weer op te bouwen op een manier die ook voor jezelf prettig werkt. Hier zijn enkele praktische tips om je te helpen om sociaal actief en verbonden te blijven.

Gevoelens delen

Het is belangrijk om te weten dat gevoelens van verdriet, schuld en zelfs even het gevoel van heel ongelukkig zijn,heel normaal is na een scheiding. Deze emoties kunnen ertoe leiden dat je jezelf gaat afzonderen, maar probeer te begrijpen dat jezelf isoleren je gevoelens van eenzaamheid kan verergeren. Veel beter is het dan ook om je gevoelens te delen met anderen. 

Dit kan zowel met familie zijn, maar ook met een professionele partij, zoals een therapeut of een coach. Laat mensen weten wat je doormaakt en wees niet bang om om hulp te vragen. Plan regelmatig afspraken en probeer actief deel te nemen aan sociale activiteiten. Dit kan helpen om je af te leiden van negatieve gedachten en je gevoel van verbondenheid te versterken.

Nieuwe contacten leggen 

Na een scheiding kan het ook voelen alsof je oude sociale kring is veranderd of zelfs verdwenen. Een goed moment dus, om nieuwe sociale kringen te verkennen. Sluit je aan bij clubs, sportteams, of hobbygroepen die je interesseren. Dit biedt niet alleen de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, maar ook om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en jezelf opnieuw uit te vinden. Door deel te nemen aan activiteiten die je leuk vindt, kun je je zelfvertrouwen opbouwen en een gevoel van voldoening ervaren. En ook niet onbelangrijk, je kunt je echt even richten op andere dingen en op die manier je scheiding goed verwerken. 

Ben je geen sporter of vind je het spannend om contacten te leggen in de buurt? Ook geen probleem. In het huidige digitale tijdperk zijn er talloze online gemeenschappen waar je nieuwe mensen kunt ontmoeten en ervaringen kunt delen. Dit kunnen forums, sociale media groepen of speciale websites voor mensen die een scheiding doormaken zijn. Online gemeenschappen kunnen een goede en meer laagdrempelige manier zijn om steun te vinden en nieuwe vriendschappen te sluiten. Door het anonieme karakter van online interacties kan het gemakkelijker zijn om je gedachten en gevoelens te delen zonder je kwetsbaar te voelen.

Goed voor jezelf en goed voor een ander 

Heb je ook weleens aan vrijwilligerswerk gedacht? Dit is een geweldige manier om uit je isolement te komen en iets goeds te doen voor de gemeenschap. Het biedt structuur, een doel en de kans om nieuwe mensen te ontmoeten. Zoek naar mogelijkheden die aansluiten bij je interesses en vaardigheden. Of je nu helpt in een dierenasiel, een voedselbank, of bij lokale evenementen, je zult merken dat het je sociale netwerk kan uitbreiden en je echt een gevoel van voldoening kan geven.

Meer informatie of hulp? 

Een scheiding hoeft niet te betekenen dat je in een sociaal isolement belandt. Door actief contact te houden met bestaande vrienden en familie, nieuwe sociale kringen te verkennen, deel te nemen aan online gemeenschappen, fysiek actief te blijven, professionele ondersteuning te zoeken, vrijwilligerswerk te doen, realistische doelen te stellen en positief te blijven, kun je een nieuw sociaal leven opbouwen. Onthoud dat je niet alleen bent en dat er altijd mogelijkheden zijn om nieuwe verbindingen te maken en je leven opnieuw vorm te geven. Door je gevoelens te erkennen en hulp te zoeken, kun je de kracht vinden om een nieuw hoofdstuk in je leven te beginnen. De experts van Scheidingsprofs weten alles wat betreft online scheiden, scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.