Je vindt op de website van Scheidingsprofs zeer veel informatie over echtscheidingen. We doen onze uiterste best om je van de meest praktische informatie te voorzien die van belang is bij het doorlopen van je scheidingsprocedure. In dit artikel gaan we je op een andere manier informeren. We hebben een aantal feiten over scheiden voor je op een rijtje gezet en hierin zitten een aantal opvallende punten die je ongetwijfeld nog niet wist. De gegevens komen uit diverse onderzoeken uit binnen- buitenland.
De dag van de scheiding
Iedere tweede vrijdag van september is de “dag van de scheiding”. Op 15 september 1796 werd immers in Nederland de allereerste echtscheiding uitgesproken. Dit was inderdaad de tweede vrijdag van september.
Vrouwen zetten de stap
Psycholoog John Holmes van de University of Waterloo in Ontario (Canada) heeft onderzoek gedaan naar wie het initiatief neemt om te gaan scheiden, de man of de vrouw. Uit het onderzoek bleek dat de vrouw hierin het daadkrachtigst is. In 70% van de gevallen, zet de vrouw de stap om te gaan scheiden.
Het zijn ook de vrouwen die zich meer zorgen maken over hun huwelijk (bron: vFAS). De verhouding in dit geval is dat 48% van de vrouwen zich zorgen maken over hun huwelijk tegenover 35% van de mannen. Dit onderwerp komt overigens slechts in 13% van de gevallen ter sprake tussen de partners.
Hoeveel scheidingen vinden er jaarlijks plaats?
Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) doet jaarlijks onderzoek naar hoeveel mensen in het huwelijksbootje stappen maar ook hoeveel bootjes omslaan. Recente onderzoekscijfers wijzen uit dat 1,3 miljoen Nederlanders eens een punt zetten achter hun huwelijk. In Nederland eindigt ruim 1 op 3 huwelijken in een echtscheiding. In iets minder dan de helft van de gevallen waren minderjarige kinderen bij de scheiding betrokken. 80% van de kinderen woont bij de moeder. Volgens het CBS is de kans dat een huwelijk strandt ongeveer 40%. Nog even wat cijfers en feiten op een rijtje:
- Een huwelijk duurt gemiddeld 14 jaar.
- 3 van de 4 getrouwde koppels die ervoor kiezen om tijdelijk uit elkaar te gaan, kiezen er uiteindelijk voor om definitief te gaan scheiden.
- Ongeveer 20% van de scheidingen verloopt problematisch en kan worden aangemerkt als “vechtscheiding”. Als belangrijkste reden hiervan wordt aan aangegeven dat “de ex-partner” niet meewerkt.
- De maand januari is de meest populaire maand om te scheiden. Er vinden deze maand traditioneel meer scheidingen plaats dan dat er huwelijken worden bekrachtigd.
- In Nederland hertrouwen gescheiden mannen vaker dan gescheiden vrouwen.
De steden waar de meeste en de minste scheidingen worden geregistreerd
Er zijn een aantal steden waar de meeste scheidingen worden geregistreerd. De koplopers op dit gebied zijn: Zandvoort, Heerlen, Den Haag, Rotterdam en Almere. Ook steden als Kerkrade, Den Helder en Lelystad liggen ver boven het gemiddelde. De steden waar de minste scheidingen worden geregistreerd zijn (volgens de Nationale Echtscheidingsmonitor) Staphorst, Tubbergen, Dinkelland, Zwartewaterland en Dalfsen.
De voornaamste redenen waarom veel mensen scheiden
De absolute top 5 van de belangrijkste redenen waarom veel mensen scheiden zijn:
- Op elkaar uitgekeken zijn
- Botsende karakters
- Gebrek aan vertrouwen (ontrouw)
- Gebrek aan aandacht, liefde en sex
- Niet met elkaar kunnen praten
Andere veel voorkomende reden om te scheiden zijn:
- (Te) groot leeftijdsverschil
- Kinderwens die niet door beide partners gedeeld wordt
- (Te) jong in het huwelijk getreden of kinderen gekregen
- Financiële problemen
- Werkloosheid
- Een van de partners drinkt of gebruikt drugs
- Een van de partners rookt
- Onvrede over de relatie
Heb je ook plannen om te scheiden?
Dan kun je misschien het advies van de in echtscheidingen gespecialiseerde Amerikaanse advocaat Raoul Felder ter harte nemen. Omdat het altijd lastig is om je intentie om te gaan scheiden aan de ander over te brengen, helpt hij je met twee zinnen die je misschien zou kunnen gebruiken:
- ‘Je bent ongelukkig en je verdient beter dan dat.’
- ‘Ik denk dat we beide een advocaat zouden moeten nemen.’
In twee-derde van de gevallen is de scheiding binnen een jaar afgerond nadat de wens om te scheiden is uitgesproken. Is bij jullie ook deze wens ontstaan? Onze Scheidingsprofs kunnen jullie uitstekend helpen bij het doorlopen van het echtscheidingstraject.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.