“CD van jou, CD van mij. CD van ons allebei.” Voor veel mensen is dit een herkenbare tekst en niet alleen van de bekende Nederlandse hit. Het scheiden van de boedel vormt een belangrijk onderdeel in het proces van echtscheidingen. Het verdelen van de bezittingen lijkt zo eenvoudig maar dat is lang niet altijd het geval. Wat krijg je mee en waar moet je afscheid van nemen? Er komt hier vaak nog heel wat bij kijken. Soms is dit zelfs letterlijk het geval.
Verdeling van de boedel bij echtscheidingen
De meeste mensen denken bij het verdelen van de bezittingen en schulden bij echtscheidingen direct aan de financiële kant van het verhaal. De verdeling van de boedel hoort er echter ook bij. Hierbij moet er gedacht worden aan de losse spullen die gezamenlijk bezit zijn zoals de apparatuur, de meubels en de auto. De vast aan de woning verbonden zaken zoals lampen, de centrale verwarming, vloerbedekking en de vastgespijkerde vloeren vallen niet onder de boedel. Deze zaken vallen onder de verkoop van de woning als één van de gescheiden partners besluit om te blijven wonen in de oorspronkelijke woning.
Ook de persoonlijke zaken vallen niet onder de verdeling van de boedel bij echtscheidingen. Hierbij kan gedacht worden aan kleding, studieboeken, sieraden of persoonlijke erfstukken. Op basis van deze verdeling kan een inboedellijst worden gemaakt.
Hoe een inboedelscheiding het beste kan worden vormgegeven
Voor het vormgeven van een inboedelscheiding moeten een aantal stappen worden gezet. Het vormgeven van een inboedellijst is uiteraard de eerste stap. Deze lijst wordt ook wel de verdeellijst genoemd. Deze lijst moet niet alleen een overzicht van de te verdelen goederen bevatten maar ook de dagwaarde hiervan. De nieuwwaarde of aankoopwaarde is hierbij uiteraard veel minder van belang.
Deze waarde kan worden geschat maar als hier geen overeenkomst in kan worden gevonden kan er een hulpbron worden ingeschakeld. Een veel toegepaste methode hiervoor is het kijken naar verkoopsites zoals Marktplaats, Speurders of Autotrack. Op basis van de prijzen die hiervoor gevraagd worden, kan een eerlijke prijs worden vastgesteld. Uiteraard kan er ook gekozen worden om een onafhankelijke derde partij (zoals een taxateur) deze waarde te laten bepalen.
Compensatiebedrag waarbij rekening wordt gehouden met de ontstane situatie
Op basis van deze lijst kan een verdeling worden gemaakt. Uiteraard zijn hier diverse constructies voor te bedenken. De boedel kan precies door de helft worden gedeeld maar er kan ook gekozen worden voor een meer praktische methode waarbij er gekeken wordt naar een behoefte met betrekking tot een verdeling van bijvoorbeeld de huisraad of het gebruik van de auto. Bij een scheve verhouding kan er een eventueel compensatiebedrag worden afgesproken om de “benadeelde” tegemoet te komen. Uiteraard moet hierbij wel rekening worden gehouden met de ontstane situatie. Het kan immers zomaar zo zijn dat één van beide partners een nieuwe woning moet betrekken en voor herinrichtingskosten komt te staan. In dit geval worden de kosten voor vloerbedekking en de lampen toch met elkaar verrekend.
Persoonlijk advies over boedelscheiding
Het scheiden van de boedel gaat dus zeker iets verder dan de verdeling van het cd’tje “als je zeker weet dat je vandaag nog (hoe dan ook) uit elkaar gaat”. Als je een boedelscheiding in goed onderling overleg kan uitvoeren, behoort onderling ruilen tot de mogelijkheden en kun je voor beide partijen de best mogelijke oplossing vinden. Er zijn zelfs gescheiden stellen die in de eerste periode na de scheiding bijvoorbeeld de auto nog samen gebruiken maar misschien is dit wel te mooi om waar te zijn. Wat de situatie ook is, de adviseurs van Scheidingsprofs helpen je er graag bij. Maak gerust gebruik van hun uitstekende kennis en lange ervaring op het gebied van het scheiden van de boedel.