Handige tips & trics van een makelaar
Bij een echtscheiding moet je een heleboel zaken tegelijk regelen. De scheiding zelf, wat er voor de kinderen afgesproken gaat worden, hoe de financiën, verzekeringen, pensioenen en spullen verdeeld gaan worden. Een van de belangrijkste bezittingen die je als echtpaar deelt, is het koophuis. Dus hoe pak je dit nou aan? Hoe kan je het zo snel mogelijk verkopen of kan eventueel een van jullie de ander uitkopen? We hebben een aantal handige tips en trics gekregen van Jeroen Sinoo van makelaardij Si-No in Wijk bij Duurstede.
Snel het huis verkopen van een scheidend echtpaar is een van de belangrijkste dingen die ze moeten regelen. Je bent namelijk door dat huis nog steeds aan elkaar verbonden en heb je met elkaar te maken.
Heb je als makelaar gelijk een ander soort gesprek als een scheidend echtpaar bij je komt?
“Niet echt. Over het algemeen beginnen dit soort gesprekken met het verzoek tot taxeren van het huis. Na de taxatie wordt vastgesteld door de hypotheekadviseur of een van de partners in het huis zou kunnen blijven wonen. Als dat niet lukt stellen we vast wat de hypotheekschuld is ten opzichte van de waarde van het huis.
Gezien we op dit moment uit een marktsituatie komen waarbij de prijzen langere tijd aan het dalen zijn geweest, is er over het algemeen sprake van een restschuld die gefinancierd moet worden. Onze opdracht is dan een zo hoog mogelijke prijs krijgen in een zo kort mogelijke tijd zonder dat daar veel investeringen voor nodig zijn.”
Heb je direct al bepaalde adviezen voor het scheidende echtpaar?
“Om vervolgens de verkoop zo goed mogelijk op te pakken adviseren wij mensen zo goed mogelijk op te ruimen en waar nodig te schilderen, kleine gebreken te repareren en de tuin aan te pakken. Als dit gedaan is maken wij afspraak met inmeter en fotograaf en maken wij een strakke presentatie. In gevallen waarbij er bijvoorbeeld een gedateerde keuken in het huis zit bieden wij potentiële kopers aan dit te laten vervangen, gebruik makende van ons netwerk. Wij zorgen ervoor dat de keuken voor oplevering geplaatst wordt. Een extra onderscheidend punt in de aanbieding om bij te dragen aan een snelle verkoop.”
Heb je als makelaar een andere manier van in de markt zetten van een woning dat onderdeel is van een scheiding of is het gelijk aan je aanpak voor andere klanten?
“Vaak zoek ik voor start verkoop al naar geschikte kandidaten zodat de transactie zo soepel mogelijk kan verlopen zonder dat daar al te veel geluid aan gegeven wordt. Wij volgen de mensen die komen bezichtigen en bewaren hun gegevens. Als we vergelijkbare huizen te koop krijgen dan kunnen we in sommige gevallen ook snel een aantal kandidaten oproepen.”
Styling tips
Net als bij de verkoop van ieder ander huis is de presentatie van de woning essentieel. Zoals Jeroen Sinoo al benoemde en adviseert aan klanten is opruimen zeer belangrijk, plus eventueel licht schilderwerk en reparatie van kleine zaken. Een goede fotograaf maakt het verschil of je woning mooi gepresenteerd wordt, maar je kunt zelf ook helpen je huis aantrekkelijker te maken. Jeroen geeft nog een aantal styling tips mee van de fotograaf waar hij mee werkt:
1. Opgeruimde voortuin
De eerste indruk is zeer belangrijk. De entree, dus de voortuin, zie je als eerste en moet opgeruimd zijn. Dus zorg dat er geen mos en aanslag is en verwijder het onkruid. Ook moeten er geen fietsen en kliko’s in het zicht staan.
2. Creëer een thuisgevoel
De kijker moet jullie woning zien als zijn of haar toekomstige woning. Dus moeten ze zich thuis voelen zodra ze binnenstappen. De gang en kapstok (!) moeten opgeruimd zijn en berg zoveel mogelijke persoonlijke spullen (zoals foto’s) zoveel mogelijk op. Voor de keuken en badkamer geldt: geen vaatdoekjes, tandenborstels, flessen enzovoort in het zicht. De kijker moet namelijk de ruimte ervaren en niet de prullaria van de verkoper.
3. Zet grote meubels opzij
Zet grote meubelstukken zoals stoelen en tafels opzij voor de foto’s en als je een bezichtiging hebt. Grote meubelstukken nemen veel ruimte in en verstoren dus het beeld van de totale ruimte voor de kijker. Hij of zij moet namelijk de afmetingen van de kamer goed in kunnen schatten.
4. Weg met speelgoed
Leuk als dat kinderspeelgoed, maar ruim het op in een hoek of berg het helemaal op in een kast. Dat geldt ook voor de kinderkamer. Haal zoveel mogelijke losse spullen weg. Want hoe leuk de kinderkamer ook is, misschien wil de kijker wel iets heel anders met de ruimte doen, zoals er een werkkamer van maken of een walk in closet creëren.
5. Verstop spullen van je huisdier
Niet iedereen is gek op dieren. Dus verstop ook deze spullen. Even de mand en de voederbakjes in een kast. Zorg ook dat je huis fris ruikt, laat mensen niet merken dat er ook een dier woont.