Dat de uitbraak van het coronavirus ervoor heeft gezorgd dat we met z’n allen zoveel mogelijk thuis moeten blijven, zal niemand ontgaan zijn. Dit zorgt voor veel stress situaties waaronder op financieel gebied. Bij gescheiden ouders leeft hierbij de onzekerheid over het nakomen van regelingen. Bij veel ouders leeft de vraag: Hoe zit het met de alimentatieverplichting nu mijn financiële situatie is veranderd als gevolg van het corona virus? Wij geven je het antwoord hierop.
De behoefte en draagkracht bij de alimentatieberekening
Bij het vaststellen van het alimentatiebedrag (de alimentatieberekening), spelen twee factoren een belangrijke rol, namelijk de draagkracht van de onderhoudsplichtige (dus de persoon die alimentatie moet betalen) en de behoefte van de onderhoudsgerechtigde (dus de persoon die het alimentatiebedrag ontvangt). Dit bedrag wordt op het moment van scheiden vastgesteld en is een vast bedrag, als we de jaarlijkse indexatie hierbij even buiten beschouwing laten.
Dit bedrag zal dus ongeveer gelijk blijven, gedurende de alimentatieverplichting. Er is alleen één uitzondering op en dat is als de (financiële) situatie significant verandert en dat kan nu het geval zijn.
Structurele verandering van de financiële situatie door de uitbraak van het coronavirus?
Dat de uitbraak van het coronavirus ook tot veel economische schade leidt, is wel duidelijk. Veel bedrijven zien hun omzet fors dalen of hebben hun deuren moeten sluiten. Ook de grote groep zzp’ers in ons land zien hun opdrachtenstroom snel teruglopen of volledig droog vallen. Hoewel de overheid regelingen heeft getroffen om de financiële schade in ieder geval voor een deel te compenseren, zal de uitbraak van de crisis bij veel mensen goed voelbaar zijn in de portemonnee. Daarnaast heerst er bij veel mensen de onzekerheid of er sprake is van een structurele verandering van de financiële situatie door de uitbraak van het coronavirus
Blijven lopende alimentatieverplichtingen van kracht gedurende de corona crisis?
De noodregelingen van de overheid hebben geen betrekking op alimentatieverplichtingen. De lopende alimentatieverplichtingen blijven dus ook van kracht gedurende de corona crisis. Als je in directe financiële nood bent gekomen, zul je dus tot actie over moeten gaan. Hierbij moet er een onderscheid worden gemaakt tussen een tijdelijke herziening van het alimentatiebedrag of een structurele verandering van het bedrag dat aan alimentatie betaald moet worden.
Tijdelijke herziening van het alimentatiebedrag
Als er de behoefte bestaat voor een tijdelijke herziening van het alimentatiebedrag, kun je het beste met je ex-partner in gesprek gaan. Wellicht is het mogelijk om met hem of haar een tijdelijke regeling te treffen. Het bedrag kan misschien volledig opgeschort worden voor een afgesproken periode of tijdelijk worden verlaagd, waarbij er wel of niet een latere terugbetaling van het niet overgemaakte bedrag wordt afgesproken. Het is van groot belang om deze afspraken schriftelijk vast te leggen en te ondertekenen in een aanvullende overeenkomst om eventuele misverstanden achteraf te voorkomen. Uiteraard kan hiervoor gebruik worden gemaakt van de hulp van onze Scheidingsprofs.
Structurele verandering van het alimentatiebedrag
Als er sprake is van een blijvende verandering van de financiële situatie, dus dat minimaal één van de partijen een lager inkomen heeft, zal er een herberekening moeten plaatsvinden. De situatie wordt dan opnieuw bekeken en factoren als de maximale draagkracht en/of een jusvergelijking zullen hierin meegenomen worden. Als ingangsdatum van deze wijziging wordt meestal de dag gehanteerd dat de initiatiefnemer diens ex-partner op de hoogte heeft gebracht dat er een structurele verandering van het alimentatiebedrag noodzakelijk is. Deze wijziging kan direct worden doorgevoerd (soms met terugwerkende kracht) op het moment dat jullie hier een overeenstemming in bereikt hebben. Uiteraard moet dit wel schriftelijk worden vastgelegd.
Onze Scheidingsprofs kunnen jullie uiteraard ook hierbij helpen. Neem hiervoor gerust contact met ons op. Uiteraard kun je ook bij ons terecht voor persoonlijk advies of met vragen over deze situatie.
Tot slot willen we als dringend advies meegeven dat het niet verstandig is om de alimentatie zonder enige kennisgeving stop te zetten of te verlagen. Als de beschikking is vastgelegd bij de rechtbank, heeft de ex-partner het recht om het LBIO of een deurwaarder in te schakelen om het openstaande bedrag alsnog te innen. De financiële problemen worden hiermee dus dan alleen maar groter.