Scheiden is een van de moeilijkste beslissingen die je kunt nemen. Maar wat als jij klaar bent voor deze stap, terwijl je partner dat absoluut niet wil? In dit blogbericht nemen we je mee in wat je kunt doen als je wilt scheiden, maar je partner niet. We bespreken het proces, de juridische mogelijkheden en hoe je hiermee om kunt gaan.

Als jij wel wilt scheiden, maar je partner niet

Een verschil in visie over scheiden kan voor veel spanning zorgen. Jij hebt de knoop doorgehakt, maar je man of vrouw weigert de scheiding. Misschien omdat hij of zij hoopt dat het nog goedkomt, uit angst voor verandering of vanwege praktische overwegingen, zoals financiën of kinderen. Hoe moeilijk de situatie ook is, het is belangrijk om je gevoel serieus te nemen. Probeer in gesprek te blijven en leg rustig uit waarom je deze beslissing hebt genomen. Dit kan helpen om begrip te kweken, zelfs als je partner het – in eerste instantie – niet eens is met jouw keuze.

Wat als je partner alsnog niet wil scheiden?

Als je partner echt bij zijn punt blijft en niet wil scheiden, kan dat het proces vertragen, maar het betekent niet dat je vastzit in het huwelijk. In Nederland kun je namelijk een scheiding aanvragen zonder dat je partner daarmee instemt. Wat inhoudt dat je een eenzijdig verzoek tot echtscheiding kan indienen bij de rechtbank. Hier heb je wel een advocaat voor nodig, omdat alleen advocaten een scheidingsverzoek kunnen indienen.

De rechter beoordeelt het verzoek vervolgens en kan besluiten de scheiding uit te spreken, ook als je partner blijft weigeren. Het is wel belangrijk om te weten dat dit proces langer kan duren, vooral als je partner actief tegenwerkt. Goede juridische begeleiding is daarom belangrijk in dit geval.

Juridische stappen en mediation

Het kan helpen om eerst mediation te proberen voordat je een juridische procedure start. Een mediator kan als neutrale derde partij bemiddelen tussen jou en je partner. Dit kan bijdragen aan een minder conflicten en aan goede praktische afspraken over zaken zoals financiën, kinderen en de woning

Als mediation niet werkt, kun je via je advocaat het scheidingsverzoek indienen. Hierin worden afspraken over alimentatie, de verdeling van bezittingen en de omgangsregeling voor eventuele kinderen opgenomen. Als je partner blijft weigeren samen te werken, zal de rechter knopen doorhakken. 

Professionele hulp inschakelen?

Sta jij op het punt om te scheiden, maar weigert je partner mee te werken? Of je nu behoefte hebt aan mediation, juridische ondersteuning of praktische tips over hoe je verder kunt, we bieden de begeleiding die je nodig hebt. Neem gerust contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Samen zorgen we ervoor dat je deze stap kunt zetten – op een manier die bij jou past.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.