Een scheiding doormaken betekent vaak dat je een uitdagende periode tegemoet gaat, maar het kan ook juist een tijd zijn van vernieuwing en een frisse start. Tenzij de scheiding niet op alle punten soepel verloopt. Want wat doe je als je ex weigert het huis te verkopen bijvoorbeeld? Welke rechten en plichten heb je dan en hoe kan je ervoor zorgen dat je hier toch op de juiste manier mee kan omgaan? Maak je geen zorgen, er zijn stappen die je kunt nemen om deze situatie in goede banen te leiden en een positieve uitkomst te bereiken en wij vertellen graag hoe je dat doet. 

Bemiddeling als brug inzetten

De eerste stap is uiteraard altijd om open en eerlijk te communiceren. Neem de tijd om rustig met je ex-partner te praten en leg uit waarom de verkoop van de woning belangrijk is. Benadruk de voordelen voor jullie beiden, zoals financiële onafhankelijkheid en een nieuwe start. Een vriendelijke en respectvolle toon kan wonderen verrichten. Als communicatie nog steeds stroef verloopt, kan bemiddeling een geweldige optie zijn. 

Een mediator, een neutrale derde partij, kan jullie beiden helpen bij het vinden van gemeenschappelijke grond. Het kan leiden tot een oplossing zonder tussenkomst van de rechtbank en met minder stress. Bij Scheidingsprofs werken we met een team van professionele mediators die jullie heel graag helpen en wist je dat er bij onze dienst ‘Scheiden en wonen’ een hypotheekadviseur meekijkt? Op die manier krijg je precies het juiste advies wat betreft de huidige woningmarkt en kunnen jullie een weloverwogen keuze maken. 

Toch juridische hulp inschakelen?

In sommige gevallen is juridische hulp nodig. Raadpleeg een familierechtadvocaat met ervaring in vastgoedkwesties. Ze kunnen je bijstaan in het proces om de verkoop van de woning af te dwingen, mocht dat nodig zijn. Blijf positief en gefocust op het bereiken van een eerlijke oplossing. Als jullie gezamenlijke kinderen hebben, is het begrijpelijk dat je je zorgen maakt over hun welzijn, zeker als er een juridische kwestie opgestart wordt. We vertellen dan ook graag meer over hoe je de kinderen hier op een positieve manier in mee kunt nemen. 

Allereerst is het belangrijk om te praten met je kinderen op een manier die past bij hun leeftijd en begripsniveau. Leg uit dat jullie als ouders nog steeds om hen geven en dat de situatie niets met hen te maken heeft. Laat hen zien dat jullie als team werken door stabiele omgangsregelingen te behouden en ook financiële lasten eerlijk te verdelen en tijdig te betalen. Dit voorkomt extra frustraties waar niet alleen jullie, maar ook zeker de kinderen last van kunnen hebben.

Scheidingsprofs helpt jullie graag verder 

Als je ex-partner blijft aarzelen en dit de levenskwaliteit van de kinderen negatief beïnvloedt, kan de rechtbank als laatste redmiddel optreden. Hier kunnen gerechtelijke bevelen worden uitgevaardigd om de verkoop van de woning af te dwingen. Uiteraard is deze optie alleen wenselijk als er geen andere uitkomst mogelijk is. De experts van Scheidingsprofs beschikken over de juiste kennis om advies te geven op dit gebied en je te helpen bij het nemen van de juiste beslissing. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling en ze hebben een groot netwerk met allerlei specialisten en juridisch adviseurs. Neem gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.