De duur van de partneralimentatie gaat op de schop. Althans, als het aan een meerderheid van de Tweede Kamer ligt wel. De wet om de partneralimentatie na scheiden te beperken van twaalf tot hoogstens vijf jaar lijkt er nu dan toch eindelijk te komen.

Eerder voorstel veel kritiek

Dit is niet het eerste voorstel dat er ligt om de duur van de partneralimentatie te beperken. In 2015 wilden de VVD, PvdA en D66 dit al. Alleen ging het voorstel toen nog verder. Ze wilden toen ook de manier waarop de alimentatie werd berekend, veranderen. Daar kwam toen veel kritiek op. Niet alleen van de andere partijen, maar ook van de Raad van State.

Wat partneralimentatie inhoudt

Partneralimentatie is de alimentatie dat de meestverdienende partner betaalt aan de minstverdienende na de scheiding. Partneralimentatie is trouwens niet verplicht en kinderalimentatie gaat altijd voor de partneralimentatie. Je kunt samen het bedrag overeenkomen of met behulp van een advocaat of mediator. Soms komt de rechter eraan te pas. Op het moment dat de ontvanger van de partneralimentatie weer meer inkomen krijgt, bijvoorbeeld door (ander) werk, trouwen of samenwonen, dan stopt de partneralimentatie. Het komt ook regelmatig voor in de praktijk dat de partneralimentatie zelf al wordt verkort. Men wil vaak niet lang afhankelijk zijn van zijn of haar ex.

CBS-statistieken

De statistieken van het CBS laten zien dat in de meeste gevallen de mannen partneralimentatie moeten betalen aan de vrouwen. Zo waren er bijvoorbeeld in 2014 slechts 5000 vrouwen die aan de man moesten betalen, tegenover 41.500 mannen. Ze betaalden gemiddeld € 8300,- aan hun ex-partner. De vrouwen zijn ook degenen die het meest in koopkracht achteruitgaan. Mannen kunnen gemiddeld 0,2 procent minder uitgeven en vrouwen maar liefst 25 procent! Dat verschil is te verklaren omdat toch de meeste vrouwen een lager inkomen hebben tijdens het huwelijk en deeltijd werken en de mannen niet.

Nieuw voorstel

In het nieuwe voorstel staat dat de maximale duur van partneralimentatie wordt teruggebracht van twaalf naar vijf jaar. De regel is als volgt: degene die het meest verdient, moet de minstverdienende partner vanaf het moment van de scheiding de helft van het aantal huwelijksjaren aan partneralimentatie betalen, met een maximum van vijf jaar. Dus stel, je was vijf jaar getrouwd, dan betaal je 2,5 jaar partneralimentatie.

Maar zoals al eerdergenoemd, kan je zelf onderling andere afspraken maken. Zeker als je in goed overleg uit elkaar gaat, kan je samen bekijken wat reëel is in jullie situatie. Als je bijvoorbeeld kiest voor een online scheiding, maak je zelf alle afspraken samen. Ook over alimentatie en kan je daarom andere afspraken hierover maken als jullie dat willen. Niets is fijner om samen afspraken te maken over wat voor jullie situatie het beste is.