Het besluit om te scheiden is één van de moeilijkste beslissingen die je kunt nemen in je leven. Misschien voel je dat je relatie niet meer werkt, maar twijfel je nog of je echt die stap naar een definitieve scheiding moet zetten. Een tijdelijke break-up kan dan een alternatief zijn om dingen op een rijtje te zetten. Maar wat zijn de voor- en nadelen van beide opties, en waarom zou je voor een tijdelijke break-up kiezen in plaats van meteen te scheiden?

Een tijdelijke break-up 

Even een periode uit elkaar gaan heeft zowel voor- als nadelen. Een tijdelijke break-up biedt de mogelijkheid om afstand te nemen en helderheid te krijgen over je gevoelens. Door even uit elkaar te gaan, kun je nadenken over wat je echt wilt en wat je mist in je relatie. Het kan helpen om aan jezelf en jullie relatie te werken, bijvoorbeeld door therapie te volgen of tijd te besteden aan je eigen interesses. Voor sommige stellen kan dit een reset zijn. De tijd apart kan je namelijk helpen te beseffen wat je aan elkaar hebt en kan zelfs leiden tot een nieuw gevoel van liefde. Bovendien kan een tijdelijke break-up de impact op kinderen verminderen, omdat je de tijd neemt om zorgvuldig te beslissen zonder de druk van een directe scheiding.

Zijn er ook nadelen? 

Natuurlijk zijn er veel voordelen, maar een tijdelijke break-up kan ook onduidelijkheid scheppen. Je bevindt je in een soort grijs gebied, wat voor jou als voor je partner en eventuele kinderen lastig kan zijn. Er is een risico dat de onderliggende problemen niet echt worden aangepakt en dat je uiteindelijk in dezelfde situatie belandt als je weer samenkomt. Bovendien kan een tijdelijke break-up een scheiding ook alleen maar uitstellen. Als de relatie echt niet meer werkt, kan het beter zijn om de knoop door te hakken en definitief te scheiden, zodat jullie allebei verder kunnen met je leven.

Meteen scheiden: de voor- en nadelen

Als je ervoor kiest om meteen te scheiden, biedt dat vaak duidelijkheid en opluchting. Tenminste als je allebei zeker weet dat je niet meer samen wilt zijn, kan een directe scheiding de beste optie zijn. Dit geeft je de kans om een nieuwe balans te vinden en verder te gaan. Dat neemt niet weg dat een scheiding een vrij definitieve stap is met grote gevolgen, vooral als er kinderen bij betrokken zijn. Daarom is het belangrijk om zeker te zijn van je beslissing voordat je deze stap zet. Gelukkig hoeft het scheidingsproces niet lang of ingewikkeld te zijn en is het zelfs mogelijk om je scheiding online te regelen

Op een laagdrempelige manier scheiden? 

Een tijdelijke break-up kan een goede keuze zijn als je nog twijfelt over de toekomst van je relatie en tijd nodig hebt om alles op een rijtje te zetten. Het geeft je de ruimte om aan jezelf en de relatie te werken en te ontdekken of er nog een basis is om samen verder te gaan. Als je echter zeker weet dat de relatie voorbij is, kan het beter zijn om direct te scheiden. Dit geeft zowel jou als je partner de ruimte om verder te gaan en opnieuw te beginnen. Wil je op een laagdrempelige manier scheiden, zonder juridische rompslomp? De experts van Scheidingsprofs weten alles wat betreft online scheiden, scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.