Mijn kind wil stoppen met co-ouderschap   

Na jaren van co-ouderschap, waarin je kind de helft van de tijd bij jou en de helft van de tijd bij de andere ouder heeft gewoond, komt er ineens een moment dat je kind aangeeft liever bij één van jullie te willen blijven wonen. Dat kan natuurlijk best een emotioneel beladen situatie zijn, voor zowel jou als voor je ex-partner. Wat doe je in zo’n geval? Mag dat zomaar? En hoe ga je hier als ouders mee om? Wij vertellen je graag meer! 

Kinderen serieus nemen 

Allereerst is het belangrijk om de gevoelens en wensen van je kind serieus te nemen. Kinderen ontwikkelen zich, en hun behoeften veranderen met de jaren. Wat voor een jonger kind prettig was, kan voor een ouder kind anders aanvoelen. Misschien is het dagelijks heen en weer pendelen tussen twee huizen niet meer wenselijk, of misschien voelt je kind zich emotioneel meer verbonden met één van de ouders. Het is goed om te beseffen dat dit geen afwijzing is, maar een uiting van waar je kind zich op dit moment het beste bij voelt. 

Maar mag dat wel zomaar?  

En dan vraag je je ineens af, mag of kan dat eigenlijk wel zomaar? Juridisch gezien hangt het af van de afspraken die er zijn gemaakt tijdens de scheiding. Als er sprake is van een gezamenlijk gezag, dan moet er een nieuwe regeling komen als de huidige afspraken veranderen. In sommige gevallen kan het kind, zeker als het wat ouder is, zijn of haar wensen duidelijk maken bij de rechter, mocht het nodig zijn om daar te komen. Maar natuurlijk is het het beste om deze kwestie onderling te bespreken en tot een gezamenlijke oplossing te komen, beter voor jullie als ouders en zeker beter voor jullie kind.

 

Als zowel jij als je ex-partner akkoord gaat met de verandering, dan is het meestal geen probleem. Het is natuurlijk wel belangrijk om ervoor te zorgen dat deze nieuwe regeling in het belang is van het kind. Dat betekent dat er niet alleen gekeken moet worden naar praktische zaken, maar ook naar de emotionele gevolgen voor het kind en beide ouders.

Blijven praten met je kind

Het belangrijkste in deze situatie is communicatie. Praat met je kind en vraag naar de redenen achter deze wens. Misschien heeft je kind behoefte aan meer stabiliteit, of is er een andere reden waarom hij of zij zich prettiger voelt bij één ouder. Het is ook goed om als ouders met elkaar in gesprek te gaan. Probeer dit zonder verwijten te doen, maar vanuit het gezamenlijke doel om het beste voor je kind te regelen.

 

Daarnaast is het zeker in deze situatie belangrijk om de band met je ex-partner te blijven onderhouden. Dit kan bijvoorbeeld door langere weekenden of vakanties bij de andere ouder door te brengen. Het is belangrijk dat je kind zich geliefd en gesteund voelt door beide ouders, ongeacht waar hij of zij woont.

Hulp inschakelen? 

Hoewel het best een uitdaging kan zijn, is het mogelijk om deze situatie op een positieve manier te benaderen. Dit is namelijk ook een kans om samen met je kind en de andere ouder een nieuwe balans te vinden die beter past bij de huidige situatie. Door open te staan voor de gevoelens van je kind en deze in een veilige en liefdevolle omgeving te bespreken, kun je tot een oplossing komen die iedereen tevreden stelt.

Samen kunnen jullie een nieuwe weg inslaan die beter aansluit bij de behoeften van jullie als gezin. De experts van Scheidingsprofs weten alles wat betreft online scheiden, scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Heb je dus hulp nodig? Neem dan gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.