Een scheiding brengt veel veranderingen met zich mee, ook op financieel gebied. Een vraag die vaak gesteld wordt, is: moet een vrouw werken na een scheiding? Dit hangt van verschillende factoren af, zoals afspraken rondom partneralimentatie, de zorg voor de kinderen, en de individuele situatie van beide ex-partners. In dit blog leggen we uit wat de verwachtingen en verplichtingen zijn rondom werk na een scheiding en waar zowel mannen als vrouwen rekening mee moeten houden.

Partneralimentatie: Wat als de vrouw niet wil werken?

Bij een scheiding kan er sprake zijn van partneralimentatie. Dit is een financiële bijdrage van de ene ex-partner aan de ander, bedoeld om de levensstandaard na de scheiding op peil te houden. In veel gevallen is de partner die meer verdient, vaak de man, verplicht om alimentatie te betalen. Maar wat gebeurt er als de vrouw niet wil werken? Het is begrijpelijk dat sommige vrouwen na een scheiding moeite hebben om direct de arbeidsmarkt te betreden, vooral als ze lang uit het arbeidsproces zijn geweest vanwege de zorg voor de kinderen.

Hoewel partneralimentatie kan helpen om deze overgang soepel te laten verlopen, wordt er ook van de ontvanger, in dit voorbeeld de vrouw, verwacht dat ze zich inspant om (op termijn) financieel onafhankelijk te worden. De rechter houdt hier rekening mee bij het vaststellen van de alimentatie. De verplichting om te werken kan dus onderdeel worden van de afspraken, tenzij er uitzonderlijke omstandigheden zijn waardoor werken niet mogelijk is.

Verantwoordelijkheid voor beide partijen

Bij co-ouderschap is het vaak belangrijk dat beide ex-partners financieel bijdragen aan de zorg voor de kinderen. Dit betekent dat het voor zowel de man als de vrouw van belang is om een stabiele financiële basis te hebben. In gevallen waarin de vrouw niet wil werken en afhankelijk blijft van partneralimentatie, kan dit voor spanningen zorgen. Het kan belangrijk zijn om hulp te zoeken bij bemiddeling om goede afspraken te maken, zodat beide partijen weten wat er verwacht wordt.

Als je ex-partner niet wil werken, kan dit leiden tot ingewikkelde situaties. Er zijn geen harde regels die bepalen dat iemand moet werken na een scheiding, maar er wordt wel van beide partijen verwacht dat ze hun best doen om financieel zelfstandig te worden. 

Hoe zorg je voor een stabiele financiële situatie?

Het is voor beide ex-partners belangrijk om na een scheiding te streven naar een stabiele financiële situatie. Dit kan betekenen dat je na een scheiding aan het werk gaat, of dat je duidelijke afspraken maakt over de verdeling van de kosten. Het kan verstandig zijn om een financieel plan op te stellen waarin je kijkt naar inkomsten, uitgaven, en eventuele alimentatieverplichtingen. Ook kan het handig zijn om hulp in te schakelen van een expert die je kan begeleiden in het maken van duurzame financiële afspraken.

Bij Scheidingsprofs bieden we begeleiding bij het opstellen van afspraken rondom alimentatie, werk, en co-ouderschap. Door duidelijke afspraken te maken en goed te communiceren, kun je ervoor zorgen dat jullie beiden na de scheiding een stabiele basis hebben, met het oog op de zorg voor de kinderen en jullie eigen toekomst.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.