Het besluit is genomen en de spreekwoordelijke kogel is door de kerk. Jullie gaan scheiden. Jullie hebben het weliswaar nooit zo gewild en er alles aan gedaan om een breuk te voorkomen maar het heeft helaas niet mogen baten. De juiste keuze is om uit elkaar en ieder een eigen weg te gaan. Helaas blijkt dit in de huidige maatschappij, in veel gevallen, makkelijker gezegd dan gedaan. In dit blog vertellen we er meer over.
Scheiden in de huidige tijd
Misschien lees je deze kop en denk je: “er is toch op het gebied van scheiden weinig tot niets veranderd? Als we uit elkaar willen dan is dat toch onze keuze en hoeven we alleen maar de stap te zetten?” In zekere zin klopt dat ook inderdaad. Natuurlijk kunnen jullie de scheiding in gang zetten en de rechter zal de scheiding ook daadwerkelijk uitspreken maar in de huidige tijd blijkt dat het vervolg op de scheiding niet zo gemakkelijk meer is. Dan hebben we het natuurlijk over het vinden van nieuwe woonruimte.
In de praktijk blijft één van de partners vaak in de huidige woning wonen en gaat de ander op zoek naar andere woonruimte. In sommige gevallen geldt het zoeken naar nieuwe woonruimte zelfs voor beide ex partners. Het zal echter niemand zijn ontgaan dat dit in de huidige tijd echter niet zo gemakkelijk meer is. Zowel koophuizen als huurwoningen zijn zo goed als onbetaalbaar geworden. Vaak ontstaat dan de situatie dat de ex partners noodgedwongen onder één dak (moeten) blijven wonen. In zeker 70 procent van de gevallen wonen ex-partners nog minstens een half jaar samen. Gelukkig wordt er steeds vaker ingezien dat dit een onwensbare situatie is. Daarom komen er steeds meer initiatieven op dit gebied. Parentshouses en rentbird zijn hier mooie voorbeelden van, waar Scheidingsprofs mee samenwerkt.
Scheiden is ook een vorm van rouwen
Veel mensen hebben moeite om een betaalbare woning te vinden in deze overspannen markt. Voor net gescheiden ouders is de situatie zelfs nóg moeilijker. Hun financiële situatie is veranderd en een woning huren of kopen blijkt vaak te duur. Het gedwongen samenwonen na een scheiding kan echter zeer vervelend zijn. Na een scheiding volgt een emotionele periode waarin je tijd nodig hebt om te herstellen en je te herpakken. Dat wordt haast onmogelijk wanneer je nog onder één dak woont met je ex. Scheiden is ook een vorm van rouwen en als je steeds geconfronteerd wordt met de ander dan kom je niet aan je eigen verwerkingsproces toe. Zeker als er daarbij, tijdens het scheidingsproces, ook nog sprake is geweest van oplopende spanningen en ruzies. Het maakt de situatie er allemaal niet beter op.
Tips om de “noodgedwongen onder één dak wonen” situatie leefbaar te houden
Om de “noodgedwongen onder één dak wonen” situatie leefbaar te houden is het belangrijk om duidelijke afspraken met elkaar te maken. Allereerst natuurlijk over de zorg voor eventuele kinderen. Wie doet wat, hoe en wanneer? Daarnaast moeten er afspraken gemaakt worden over de (financiële) huishouding. Denk daarbij aan de gezamenlijk kosten van boodschappen maar misschien ook wel hypotheek of huur en wat dacht je van de dagelijkse zaken als de was, het avondeten, schoonmaken, opruimen en ga zo nog maar even door.
Het volgende punt wat belangrijk is om in acht te nemen is het lief zijn en goed zorgen voor jezelf. Zoals aangegeven is scheiden een vorm van rouwen. Dat wil zeggen dat je in deze periode veel tijd en rust nodig hebt wat misschien heel erg lastig is nu jullie noodgedwongen nog onder één dak wonen. Jullie zijn tenslotte niet voor niets gescheiden. Probeer je zo af en toe even terug te trekken in je eigen kamer of ga bij familie of vrienden op visite om even stoom af te blazen en je accu weer wat op te laden. Ook een bezoekje aan de sportschool kan je zinnen even verzetten en je weer wat energie geven. Ga bij jezelf eens na waar jij in deze situatie behoefte aan hebt. Is dat rust, tijd voor jezelf, met rust gelaten worden, duidelijkheid? Zodra je dit weet, is de volgende stap om dit met je ex-partner te gaan bespreken. Vraag dan ook aan je ex-partner waar deze behoefte aan heeft in de huidige situatie en wat hij/zij daarover aan jou wil voorstellen. Verlies hierbij ook vooral de kinderen niet uit het oog. Ook zij hebben het hoogstwaarschijnlijk heel erg lastig in deze situatie.
Zoek hulp als de situatie verslechterd
Heb je het idee dat jullie situatie ondanks de gemaakte afspraken aan het verslechteren is of was communiceren met elkaar al een hele moeilijke opgave waardoor het in gesprek gaan met elkaar een kansloze missie is, zoek dan hulp. Onze Scheidingsprofs staan altijd voor je klaar. Maak dus gerust gebruik van de ervaring en vakkennis van onze professionals op dit gebied. Zij kunnen jullie uitstekend adviseren hoe de onderlinge verhoudingen op een, voor iedereen, prettige manier kunnen worden ingevuld.
Alsjeblieft, jouw checklist!
Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.