Naar het buitenland met je kinderen na je scheiding zonder toestemming? 

Het plannen van een reis naar het buitenland met je kinderen kan een hele leuke en spannende ervaring zijn. Het biedt kansen voor nieuwe avonturen en je hebt tijdens de vakantieperiode echt even quality time met je gezin. Maar wat gebeurt er als je ex-partner tegen deze plannen is? Kan je dan alsnog gaan, of kan je partner dit tegenhouden? In dit blogbericht vertellen we je alles over de juridische, emotionele en praktische aspecten van deze situatie.

Wat zegt onze wet en welke juridische aspecten zijn er op dit gebied? 

In Nederland zijn er duidelijke regels en wetten rondom het reizen met kinderen naar het buitenland, vooral wanneer ouders gescheiden zijn of wanneer er sprake is van gedeeld gezag. Het uitgangspunt van deze wetten en regels is het belang van het kind, en beide ouders hebben rechten en plichten ten aanzien van hun kinderen.

Gedeeld gezag 

Als beide ouders het gezag delen, moet er ook toestemming zijn van beide ouders voor een buitenlandse reis. Dit betekent dat als je partner het niet eens is met de reis, hij of zij het recht heeft om zijn toestemming te weigeren. Zonder deze toestemming kun je juridische problemen tegenkomen bij de grens of op de luchthaven. Dit kan resulteren in een reis die niet doorgaat, met alle teleurstellingen en kosten van dien.

Alleenstaand gezag

Als één ouder alleen het gezag heeft, kan hij of zij in principe zelf beslissen om met de kinderen naar het buitenland te reizen zonder toestemming van de andere ouder. Echter, in de praktijk kunnen er nog steeds complicaties ontstaan, vooral als de andere ouder bezwaar maakt en juridische stappen onderneemt.

Komen jullie er samen echt niet uit? 

Wanneer jullie als ouders het niet eens kunnen worden, kan de rechter ingeschakeld worden om een beslissing te nemen. De rechter zal het belang van het kind altijd voorop stellen en alle omstandigheden van de situatie in overweging nemen. Dit kan een langdurig en stressvol proces zijn, dus het is vaak beter om te proberen tot een overeenkomst te komen zonder tussenkomst van de rechter. Het is daarbij ook belangrijk om de emotionele kanten van dit probleem niet over het hoofd te zien. Reizen met kinderen gaat niet alleen over juridische rechten, maar ook over de gevoelens en zorgen van alle betrokkenen.

Mediation en heldere afspraken

Een mediator kan helpen om de communicatie te vergemakkelijken en jullie te helpen een overeenkomst te bereiken zonder juridische stappen te ondernemen.  Belangrijk is ook om duidelijke afspraken te maken over de reis, zoals de exacte data, de verblijfplaats, noodcontacten en het geven van regelmatige updates. Dit kan helpen om de zorgen van de andere ouder te verminderen en vertrouwen op te bouwen.

Als een buitenlandse reis echt niet mogelijk is vanwege de bezwaren van je partner, overweeg dan alternatieve plannen. Misschien is er een compromis mogelijk, zoals een kortere reis of een vakantie dichter bij huis. Het belangrijkste is om flexibel en begripvol te zijn.

Meer informatie over scheiden en bijbehorende aspecten? 

Het plannen van een reis naar het buitenland met je kinderen terwijl je partner ertegen is, kan een complexe en uitdagende situatie zijn. Het is cruciaal om de juridische aspecten te begrijpen en te respecteren, open en empathisch te communiceren, en bereid te zijn om naar praktische oplossingen te zoeken. Door de zorgen van je partner serieus te nemen en samen te werken aan een oplossing, kun je proberen een balans te vinden die in het belang van je kinderen is.

Ben jij nog niet gescheiden, maar willen jullie wel scheiden? Of heb je juist mediation nodig en ben je op zoek naar een professionele partij? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.