Nu het Openbaar Ministerie heeft besloten om strafzaken te bundelen in themazittingen, leidt dit tot veel kritiek van advocaten. Volgens advocaat Robert Speijdel kan dit leiden tot rechtsongelijkheid en wordt rechtspraak zo een loterij. De themazittingen vinden plaats in Oost-Nederland en bundelen strafzaken met soortgelijke delicten om een goed beeld te geven van de impact van die misdrijven.
Oppotten
Het bundelen van de strafzaken betekent onder andere dat cliënten soms langer zullen moeten wachten tot hun zaak behandeld wordt: “Ze zullen het willen oppotten. Het is niet best als je moet wachten tot de pot vol is”, zegt Speijdel. De verdachte die als laatste binnenkomt kan hier van profiteren, omdat diens zaak naar voren gehaald wordt.
Niet alle advocaten maken zich zo veel zorgen als Speijdel, collega Roub oude Breuil verwacht geen grote problemen. Volgens hem zullen de rechters bij het bepalen van de straf niet naar thema’s kijken. Ook gelooft hij niet dat het ‘oppotten’ van zaken tot vertragingen of versnellingen zal leiden: “Op z’n hoogste een paar weken”, is zijn schatting.
Ook de rechtbank rechtbank in Almelo zegt dat het niets uitmaakt dat er themazittingen worden gehouden, rechters zullen de zaken immers allemaal op zich beoordelen. Het Openbaar Ministerie brengt de zaken naar de rechtbank en heeft geen opvatting over de wijze waarop dat gebeurt. Alleen met tijdsoverschrijdingen moeten de rechters in hun vonnis rekening houden.