Scheiden is meestal een uitdagende periode. Maar als je pleegkinderen hebt, kunnen daar nog eens extra zorgen bij om de hoek komen kijken. Je vraagt je misschien af hoe om te gaan met omgangsregelingen voor pleegkinderen en of het anders werkt dan bij biologische kinderen.  Belangrijk om eerst te weten, is dat pleegouders over het algemeen geen juridisch gezag hebben over hun pleegkinderen. Het gezag ligt namelijk meestal bij de biologische ouders of de staat. Daarom is het essentieel om de pleegzorgorganisatie, de biologische ouders en de rechtbank op de hoogte te stellen zodra je besluit om te scheiden. Dit zorgt ervoor dat alle betrokken partijen op de hoogte zijn van de veranderingen in de situatie en voorkomt problemen achteraf. 

Hoe zit het met omgangsregelingen? 

De omgangsregelingen voor pleegkinderen kunnen variëren, afhankelijk van de specifieke omstandigheden en de beslissingen van de rechtbank. Het belangrijkste uitgangspunt bij het vaststellen van deze regelingen is altijd het welzijn van het kind. De rechtbank zal kijken naar de relatie tussen het pleegkind en de biologische ouders en streven naar een oplossing die in het beste belang is van het kind, zowel op emotioneel als fysiek gebied.

Het is daarbij heel belangrijk om open communicatie te behouden met de pleegzorgorganisatie en de biologische ouders als dat mogelijk is. Samenwerking is essentieel bij het opstellen van een omgangsregeling die voor alle betrokkenen acceptabel is. Flexibiliteit is daarbij ook vaak nodig, omdat de behoeften en wensen van het kind in de loop der tijd kunnen veranderen. Een scheiding is altijd een grote verandering voor kinderen, en pleegkinderen hebben vaak al veel veranderingen in hun leven meegemaakt. Wees geduldig en begripvol terwijl ze zich aanpassen aan de nieuwe situatie. Overweeg ook professionele hulp voor zowel jou als de pleegkinderen. Een therapeut kan helpen bij het omgaan met de emoties en de stress die gepaard gaan met een scheiding.

Laat jullie kinderen hun gevoelens uiten 

Het is van cruciaal belang om de emotionele behoeften van pleegkinderen tijdens een scheiding te begrijpen en aan te pakken. Open en eerlijke communicatie is essentieel, zodat ze hun gevoelens van verwarring, verdriet, boosheid en angst kunnen uiten. Luister naar hen, bevestig hun emoties en bied geruststelling, ongeacht de situatie. Geef hen de ruimte om op hun eigen tempo te verwerken en moedig professionele hulp aan als ze worstelen met hun emoties. Door geduldig en begripvol te zijn, kunnen jullie als pleegouders een waardevolle bron van steun zijn tijdens deze emotioneel uitdagende tijd voor de pleegkinderen.

Professionele hulp nodig?

Het belangrijkste is om geduldig en begripvol te blijven. Scheiding is een ingrijpende gebeurtenis voor kinderen, vooral voor pleegkinderen die mogelijk al traumatische ervaringen hebben gehad. Met liefde, aandacht en de juiste ondersteuning kunnen ze de verwerking van de scheiding uiteindelijk beter aankunnen. Wil je graag meer weten over de mogelijkheden om te scheiden of wil je graag op een laagdrempelige, goedkope en snelle manier scheiden? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.