Scheiden en de puberteit 

Scheiden is voor kinderen nooit gemakkelijk, maar wanneer je kind zich in de puberteit bevindt, kunnen de uitdagingen nog groter worden. Het begrijpen van de behoeften van een tiener tijdens een scheiding is heel belangrijk om hen de juiste ondersteuning te kunnen geven bij deze ingrijpende verandering. Hoe je dat kunt aanpakken? Daar vertellen we je graag meer over! 

De emoties van een tiener 

Puberteit is een tijd van intense emoties en veranderingen. Wanneer daar de scheiding van ouders bij komt, kunnen de emoties van een tiener helemaal alle kanten op gaan. Van verdriet en verwarring tot boosheid en zelfs schuldgevoelens, het is een emotionele achtbaan waar ze doorheen gaan. Als ouders is het cruciaal om deze emoties te erkennen en een veilige ruimte te bieden waarin je tiener zich vrij voelt om ze te uiten.

Daarnaast is stabiliteit en routine van onschatbare waarde voor tieners, vooral tijdens een scheiding. Terwijl de wereld om hen heen op zijn kop staat, bieden routines en structuren in het dagelijks leven voor hen namelijk een anker. Dit kan helpen om een gevoel van veiligheid en voorspelbaarheid te behouden en zo op een meer rustige manier door deze periode heen te komen.

Spanning en stress vermijden

Een ander belangrijk aspect is het vermijden van het betrekken van het kind bij eventuele conflicten tussen de ouders. Tijdens het scheidingsproces kunnen spanningen hoog oplopen, maar het is heel belangrijk om je kind buiten deze conflicten te houden. Kinderen in de puberteit kunnen namelijke (veel) gevoeliger zijn voor conflicten en daarbij kunnen ze zich schuldig of verantwoordelijk voelen voor de situatie. Zolang je als ouders zorgt dat het kind niet gedwongen wordt om een partij te kiezen, kunnen ze zich focussen op hun eigen emoties en voorkom je dat ze lasten gaan dragen die te zwaar zijn. 

Ook de individuele behoeften van je puberende kind erkennen en respecteren is heel belangrijk. Elk kind zal anders reageren op de scheiding, sommigen zullen zich terugtrekken, terwijl anderen misschien meer uitbarstingen van emoties vertonen. Als ouders is het dan ook belangrijk om geduldig en flexibel in je aanpak te zijn, waarbij je ruimte biedt voor de unieke emotionele verwerking van je kind(eren). Dit kan betekenen dat je extra tijd en aandacht moet besteden aan het luisteren naar en ondersteunen van kinderen, terwijl je tegelijkertijd ook de grenzen en behoeften van je kind respecteert.

Online scheiden?

Bovenal moet je als ouders vooral ook onthouden dat hoewel scheidingen moeilijk zijn, ze niet het einde van de wereld betekenen. Met de juiste steun en zorg kunnen kinderen veerkrachtig zijn, zelfs in moeilijke tijden. Door open communicatie, respect voor de behoeften van iedereen en door zelfzorg prioriteit te geven, kunnen ouders een positieve omgeving creëren, zelfs middenin een periode van verandering en onzekerheid. Heb je hulp nodig of lig je nog in scheiding? De experts van Scheidingsprofs staan graag voor je klaar. Zij zijn gespecialiseerd in online scheiden, bemiddeling, mediation en ze weten alles wat betreft scheiden en kinderen en scheiden en wonen. Neem dus gerust contact op voor een vrijblijvend gesprek.

Alsjeblieft, jouw ouderschapsplan!

Hieronder kun je het ouderschapsplan van Scheidingsprofs gratis downloaden.