Als jullie besloten hebben om te scheiden, kan dit ook gevolgen hebben voor jullie huisdieren. Er moet immers een keuze worden gemaakt die betrekking heeft op de verzorging van je huisdieren in de toekomst. Scheiden en huisdieren, het is een combinatie die voor een flink twistpunt kan zorgen. Is er een omgangsregeling voor de hond? Wie mag er voor de katten en het konijn blijven zorgen? Wat zijn de gevolgen van een scheiding voor een huisdier? Wij geven het antwoord op al deze vragen.

 

Wie heeft het recht op een huisdier bij een echtscheiding?

Het komt regelmatig voor dat scheidende stellen zich afvragen wie er recht heeft op een huisdier bij een echtscheiding. In veel gevallen is een huisdier immers een dierbaar lid van het gezin waarvan met moeite afstand wordt genomen. Er zijn geen wettelijke regels die betrekking hebben het recht op een huisdier. Dit betekent in de praktijk dat er geen omgangsregeling voor de hond is. Jullie kunnen als scheidende partners wel onderling afspraken maken over de verzorging van Bello. Deze afspraken kunnen worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant

 

Hoe wordt een huisdier officieel gezien bij echtscheidingen?

Als er een twistpunt tussen de partners ontstaat over de verzorging van een huisdier in “de nieuwe toekomst” is het goed te weten dat het beestje dan wordt gezien als een object. In dat geval wordt bijvoorbeeld de hond gezien als een van de vele objecten die moeten worden verdeeld zoals dat ook onder andere bij een bank, een kast of ander meubilair het geval is. Als jullie onder huwelijkse voorwaarden getrouwd zijn geweest of onder beperkte gemeenschap van goederen, kan de keuze eenvoudig zijn. Als een huisdier al in het bezit van een van jullie was voordat jullie gingen trouwen, is persoon ook bij een scheiding de officiële eigenaar van het beestje. Als het huisdier onderdeel van het gezin is geworden na het trouwen of het aangaan van een geregistreerd partnerschap, zullen jullie hiervoor jullie gezonde verstand moeten gebruiken en het belang van het beestje boven jullie eigen belangen moeten zetten. Als hier een rechter voor aan te pas moet komen, zal deze persoon kijken naar wie een betere band heeft met het huisdier, hem of haar beter kan verzorgen of dat er kinderen zijn die erg gehecht zijn aan het beestje.  

 

Hoe de hond zelf een stem heeft bij echtscheidingen

Als je in goede harmonie besluit om te scheiden, streven jullie naar de beste oplossingen voor alle partijen. Uiteraard wil je ook voor je hond, je kat, je konijn of andere huisdieren voor de beste oplossing kiezen. Als we Bello de hond nogmaals als voorbeeld nemen, is het goed om te realiseren dat je hond zelf ook een stem bij echtscheidingen heeft. Het is immers goed mogelijk dat Bello zeer gehecht is aan één van jullie. Als ervoor gekozen wordt om de hond onder te brengen bij het “andere baasje”, kan deze depressief worden. Dit kan tot uiting komen doordat de hond zichzelf gaat likken of krabben, onzindelijk worden, eetlust verliezen en/of ander probleemgedrag gaan vertonen. Wellicht is het een goede keuze om de hond het laatste woord hierin te geven. 

Kunnen jullie hierin géén keuze maken? Dan is het afspreken van een omgangsregeling voor het huisdier een prima keuze. Je kunt bijvoorbeeld in het echtscheidingsconvenant opnemen dat Bello de ene week bij de één verblijft en de andere week bij de andere persoon. Wellicht is het een goede keuze om de omgangsregeling van je huisdieren te combineren met de omgangsregeling die je treft voor je kinderen. Vergeet bij het maken van de onderlinge afspraken hierover niet een regeling te treffen over de dagelijkse- en incidentele kosten voor huisdieren. 

Komen jullie hier onderling niet uit? Maak dan gerust gebruik van de kennis en ervaring van onze Scheidingsprofs.

Alsjeblieft, jouw checklist!

Hieronder kun je de checklist van Scheidingsprofs gratis downloaden.