De vakantieperiode is weer ten einde. En dit is ook de periode dat er veel echtscheiding worden aangevraagd. Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk in maart en na de zomervakantie de meeste echtscheidingen worden aangevraagd. Bij de Scheidingsprofs hebben we hier een paar jaar geleden ook al aandacht aan besteed. Ook de Volkskrant wijdde er recentelijk nog een interessant stuk naar. En ieder jaar blijft het hetzelfde: na de zomervakantie en in maart worden er veel meer echtscheidingen aangevraagd dan in andere maanden van het jaar.
Vakantiestress
Vaak wordt er hoop op de vakantie gevestigd omdat men denkt dat dat ze dan hun relatie kunnen redden doordat ze even uit de dagelijkse sleur en weg van de afleidingen zijn. Ze hopen dat de quality time tijdens de vakantie de relatie kan redden. Helaas blijkt dit niet het geval omdat er veel stress is en de vakanties zijn emotioneel erg beladen. De echtparen die na de zomervakantie besluiten te scheiden leggen er vaak veel tijdsdruk op. Ze willen namelijk zo vroeg mogelijk in het nieuwe schooljaar van de kinderen de scheiding geregeld hebben. Maart is ook populair, weliswaar niet meteen na de vakanties rondom de feestdagen, maar ook die vakantieperiode speelt een cruciale rol. Men heeft geprobeerd tijdens de feestdagen de relatie te redden, maar helaas is dat niet gelukt. Bij deze scheidingen neemt men iets meer tijd omdat er geen druk is van een nieuw beginnend schooljaar.
De juiste hulp
Zit je zelf in een situatie dat je geprobeerd hebt je relatie te redden tijdens de vakantie maar dat een echtscheiding helaas de beste oplossing is? Dan kan je vast wel wat hulp gebruiken om de scheiding zo snel mogelijk te regelen. Welke manier van scheiden bijvoorbeeld het beste is en waar je allemaal aan moet denken als je een ouderschapsplan gaat opnemen in het echtscheidingsconvenant.
We geven je een drietal extra tips:
Duidelijkheid voor de kinderen
Uiteraard moet je rekening houden met de leeftijd, maar wees duidelijk naar de kinderen wat er aan de hand is. Benadruk dat de kinderen het belangrijkste zijn en dat ze altijd bij jullie terecht kunnen met hun gevoelens en vragen rondom de scheiding
Stabiele thuisbasis
Maak snel de beslissing wat er gaat gebeuren met de thuisbasis. Blijft het ouderlijk huis voor de kinderen? Of gaat degene bij wie de kinderen het meeste zijn, verhuizen? Als dat laatste het geval is, moeten de kinderen een fijne eigen kamer krijgen waar ze zich echt thuis voelen. Ze vinden het vaak geweldig als ze zelf betrokken worden bij de inrichting van hun nieuwe kamer. Verder is het erg prettig als de rest, zoals school, sport en vriendjes hetzelfde blijven. Dat geeft ze een veilig gevoel, want dan is niet alles anders en nieuw in hun leven.
Ouderschapsplan
Het ouderschapsplan is een verplicht onderdeel van het echtscheidingsverzoek als jullie minderjarige kinderen hebben. Alles rondom de opvoeding en verzorging van de kinderen staat hierin. Hoe meer je vastlegt, hoe minder onduidelijkheid er kan zijn. Steek daarom samen veel tijd en energie in het ouderschapsplan zodat jullie de best mogelijke afspraken maken voor de kinderen.